Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

DINAMIKA I INTENZITET RAZVOJA BOLESTI NA JABUCI TIJEKOM SKLADIŠTENJA

D. Ivić
B. Cvjetković
T. Miličević


Puni tekst: hrvatski pdf 225 Kb

str. 36-41

preuzimanja: 1.994

citiraj


Sažetak

Bolesti plodova jabuke koje se razvijaju u skladištu u najvećem broju slučajeva uzrokovane su gljivama. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi gubitke uslijed pojave skladišnih bolesti i vrste gljiva uzročnika skladišnih bolesti na kultivaru Idared tijekom tri mjeseca skladištenja, kao i usporediti razvoj gljiva na inokuliranim plodovima u laboratorijskim uvjetima. U bolesne plodove ubrajali su se oni s vidljivim simptomima truleži. Ukupni gubici u razdoblju od tri mjeseca skladištenja iznosili su 1,9%. Postotak bolesnih plodova povećavao se od trenutka berbe do kraja skladištenja. Najčešći uzročnik truleži u svim rokovima očitanja bila je Monilia fructigena. U značajnom postotku javljale su se Penicillium vrste i Botrytis cinerea. Na plodovima jabuke inokuliranima gljivama izoliranim s oboljelih plodova svi su gljivični izolati uzrokovali trulež veće ili manje površine nakon 28 dana inkubacije, pri 22°C. Na plodovima inokuliranim istim izolatima i stavljenim u inkubaciju pri 4°C razvoj truleži tekao je sporije. Pri 22°C najbrže su se razvijali izolati vrste Monilia fructigena, dok su se pri 4°C najbrže razvijali izolati vrste Botrytis cinerea

Ključne riječi

jabuka, skladišne bolesti, trulež plodova

Hrčak ID:

7689

URI

https://hrcak.srce.hr/7689

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.778 *