Poljoprivreda, Vol. 12 No. 2, 2006.
Izvorni znanstveni članak
REZERVNE BJELANČEVINE PŠENICE ANALIZIRANE RP-HPLC METODOM
Daniela Horvat
G. Drezner
Gordana Šimić
K. Dvojković
Sažetak
Rezervne bjelančevine zrna pšenice u značajnoj mjeri utječu na funkcionalna svojstva brašna. Cilj istraživanja bio je kvalitativno i kvantitativno analizirati rezervne bjelančevine pšenice primjenom visokotlačne tekućinske kromatografije obrnutih faza (RP-HPLC). U radu je ispitano 13 kultivara ozimih pšenica uzgojenih na Poljoprivrednom institutu Osijek. Albumini i globulini su, s prosječnom vrijednošću od 19,03%, najmanje zastupljeni u ukupnim bjelančevinama zrna ispitivanih kultivara pšenice. Analizom kromatograma albumina i globulina, utvrđeno je da se profili ispitivanih kultivara razlikuju po broju podjedinica (19-22), s konstantnim vremenom zadržavanja od 7 do 15 min. Unutar glijadinske skupine bjelančevina, dominirali su hidrofobni - (8-10 podjedinica) i - glijadini (6-9 podjedinica), dok se broj podjedinica hidrofilnih 5- kretao od 1 do 3, a 1,2- od 3 do 6. Prema dobivenim rezultatima, - i - glijadini su dominantne komponente glijadinske skupine u odnosu na minorne 5- i 1,2- glijadine. Unutar gluteninske skupine bjelančevina, LMW podjedinice prisutne su s najvećim brojem podjedinica (16-19), dok se broj podjedinica HMW glutenina kretao od 4 do 6, što znači da su LMW podjedinice dominirale unutar gluteninske skupine. Prosječan udio glutena iznosio je 80,97 %. Glijadini su, s prosječnom vrijednošću od 44,20%, u ukupnim bjelančevinama zrna dominantnija skupina u glutena, u odnosu na glutenine čiji je prosječni udio iznosio 36,77 %.
Ključne riječi
pšenica; rezervne bjelančevine; RP-HPLC
Hrčak ID:
7691
URI
Datum izdavanja:
27.12.2006.
Posjeta: 3.050 *