Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

REZERVNE BJELANČEVINE PŠENICE ANALIZIRANE RP-HPLC METODOM

Daniela Horvat
G. Drezner
Gordana Šimić
K. Dvojković


Puni tekst: hrvatski pdf 206 Kb

str. 42-47

preuzimanja: 1.295

citiraj


Sažetak

Rezervne bjelančevine zrna pšenice u značajnoj mjeri utječu na funkcionalna svojstva brašna. Cilj istraživanja bio je kvalitativno i kvantitativno analizirati rezervne bjelančevine pšenice primjenom visokotlačne tekućinske kromatografije obrnutih faza (RP-HPLC). U radu je ispitano 13 kultivara ozimih pšenica uzgojenih na Poljoprivrednom institutu Osijek. Albumini i globulini su, s prosječnom vrijednošću od 19,03%, najmanje zastupljeni u ukupnim bjelančevinama zrna ispitivanih kultivara pšenice. Analizom kromatograma albumina i globulina, utvrđeno je da se profili ispitivanih kultivara razlikuju po broju podjedinica (19-22), s konstantnim vremenom zadržavanja od 7 do 15 min. Unutar glijadinske skupine bjelančevina, dominirali su hidrofobni - (8-10 podjedinica) i - glijadini (6-9 podjedinica), dok se broj podjedinica hidrofilnih 5- kretao od 1 do 3, a 1,2- od 3 do 6. Prema dobivenim rezultatima, - i - glijadini su dominantne komponente glijadinske skupine u odnosu na minorne 5- i 1,2- glijadine. Unutar gluteninske skupine bjelančevina, LMW podjedinice prisutne su s najvećim brojem podjedinica (16-19), dok se broj podjedinica HMW glutenina kretao od 4 do 6, što znači da su LMW podjedinice dominirale unutar gluteninske skupine. Prosječan udio glutena iznosio je 80,97 %. Glijadini su, s prosječnom vrijednošću od 44,20%, u ukupnim bjelančevinama zrna dominantnija skupina u glutena, u odnosu na glutenine čiji je prosječni udio iznosio 36,77 %.

Ključne riječi

pšenica, rezervne bjelančevine, RP-HPLC

Hrčak ID:

7691

URI

https://hrcak.srce.hr/7691

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.114 *