Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Uloga staništa u predispoziciji crnoga bora (Pinus nigra Arnold) na zarazu fitopatogenom gljivom Sphaeropsis sapinea (Fr.) Dyko et Sutton u Istri

Danko Diminić orcid id orcid.org/0000-0001-5549-5870 ; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Nenad Potočić orcid id orcid.org/0000-0002-5581-2976 ; Hrvatski šumarski institut Jastrebarsko
Ivan Seletković orcid id orcid.org/0000-0002-5773-6858 ; Hrvatski šumarski institut Jastrebarsko


Puni tekst: hrvatski pdf 1.725 Kb

str. 19-35

preuzimanja: 891

citiraj


Sažetak

Provedenim istraživanjem 2001. godine utvrđeno je različito zdravstveno stanje crnoga bora (Pinus nigraArnold) u Istri, od potpuno zdravih stabala i kultura, do lokacija s izrazitim simptomima odumiranja izbojaka, grana i krošnji. Na svim istraživanim lokalitetima utvrđena je prisutnost gljive Sphaeropsis sapinea.Analizom zdravstvenog stanja borovih kultura utvrđena je značajna uloga staništa u predispoziciji crnoga bora na zarazu ovom gljivom u sušnim razdobljima. Utjecaj matične podloge i tipa tla kroz ishranu crnoga bora posebice dolazi do izražaja u sadržaju dušika i kalija, te njihova odnosa (N/K) kao važnog predisponirajućeg čimbenika. U takvim uvjetima uloga kalija u biljci je važna s obzirom na njegov utjecaj na opskrbljenost vodom, otpornost na sušu i patogene organizme. Najniže N/K vrijednosti utvrđene su u iglicama borova na tlima flišne matične podloge, na lokalitetima na kojima nisu zabilježeni simptomi odumiranja izbojaka i grana. Na tlima vapnenačko-dolomitne matične podloge uz ishranu (utjecanu tipom tla), posebice vidljivo s višim N/K vrijednostima, u kompleksnoj ulozi staništa dodatno važnu ulogu igraju dubina tla, stjenovitost, ekspozicija i inklinacija u predispoziciji crnoga bora na zarazu ovom gljivom.
Pokusom inokulacije sadnica crnoga bora potvrđena je patogenost gljive S.sapineai utvrđena jednaka sposobnost da izolati dobiveni iz bolesnih i zelenih organa crnoga bora (bez vidljivih simptoma bolesti) mogu prouzročiti odumiranje kore. Prihrana borovih sadnica amonijevim sulfatom utjecala je na povećanje visine biljaka i na dužinu nekroza kore, čime je potvrđena uloga dušika u predispoziciji borova na nastanak i širenje bolesti.

Ključne riječi

kultura; odumiranje; Pinus nigra; Sphaeropsis sapinea; stanište; suša; zdravstveno stanje

Hrčak ID:

78004

URI

https://hrcak.srce.hr/78004

Datum izdavanja:

29.2.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.855 *