Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Nafto-plinonosnost i strukturni elementi jadranskih otoka i poluotoka (vanjski Dinaridi) s posebnim osvrtom na arhidritno-karbonatni kompleks mezozoika i dijapirski pojas

Vjekoslav Spaić ; dipl. ing. geol., N. Nalješkovića 27/V, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 82 Kb

str. 38-43

preuzimanja: 996

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 1.643 Kb

preuzimanja: 767

citiraj


Sažetak

Već dugi niz godina evaporitne naslage mezozojske starosti na području jadranskih otoka i poluotoka (vanjski Dinaridi) zaokupljaju pažnju geologa istraživača. Ovim radom su prikazani naftno-geološki podaci, koji omogućuju veću sigurnost kako bi se moglo točnije nego dosad planirati istraživačke radove u cilju lociranja novih, vrlo dubokih istraživačkih bušotina na pojedinim dijelovima jadranskih otoka i poluotoka (slike l, 2, 3, 4 i 5).
To je područje anhidritno-karbonatnog kompleksa, a naročito u području južnootočkog mezozojskog bazena, gdje su bušotinom Brač-lß određene pojave ugljikovodika od C1-C5, te izmjeren tlak od 1 100 bara. Time se potvrđuju ranija saznanja, da naslage s anhidritnim pokrivačem (izolator) predstavljaju zatvorene naftno-geološke cjeline s visokim tlakom i temperaturom, te ekonomski značajnim količinama ugljikovodika.
Dano je mišljenje o pojavama sumporovodika u anhidritno-karbonatnom kompleksu i njegovom lošem djelovanju na ljudski organizam, a također i na razornu izmjenu kristalne rešetke u čeliku.
Prikazani su i dijapiri na južnom rubu južnootočkog mezozojskog bazena, njihov utjecaj na formiranje pojedinih otoka i mogući utjecaj na nafto-plinonosne odnose u tom bazenu (slika 5).

Ključne riječi

nafto-plinonosnost; vanjski Dinaridi; jadranski otoci; anhidritno-karbonatni kompleks

Hrčak ID:

78152

URI

https://hrcak.srce.hr/78152

Datum izdavanja:

29.2.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.669 *