Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Muzejska knjižnica i zavičajna zajednica – primjeri iz prakse

Renata Bošnjaković


Puni tekst: hrvatski pdf 470 Kb

str. 87-98

preuzimanja: 543

citiraj


Sažetak

U sklopu Zavičajnog muzeja Našice, od 1999. godine djeluje Muzejska knjižnica. Uz prikupljanje literature za struke i zbirke Muzeja, ovdje se prikuplja, čuva, istražuje i izlaže sva građa koja se tematikom/podrijetlom odnosi na područje teritorijalne nadležnosti Muzeja. Uz knjižničnu, skuplja se i srodna muzejska i arhivska građa kao dio zavičajne baštine.
U prikupljanju zavičajne građe, knjižnica nastoji uspostaviti suradnju s mjesnim stanovništvom. Ova suradnja rezultira organiziranjem promotivnih akcija za promicanje svijesti o zavičajnoj baštini, kao i poticanje građana na skupljanje zavičajne građe. Tako prikupljena građa postaje jedinstvena jer je nastala u suradnji s mjesnim stanovništvom/ustanovama, koji pružaju nužnu pomoć u rekonstruiranju i dokumentiranju života u zavičajnoj sredini. Zajednica nije samo tema, nego i izvor za prikupljanje predmeta i informacija.
Izabranim primjerima suradnje Muzejske knjižnice i zavičajne zajednice, nastojao se prikazati značaj knjižnice u istraživanju i očuvanju zavičajne baštine koja je temelj identiteta i vrijednosti zavičajne zajednice. Građa knjižnice zajedno sa zavičajnim predmetima muzeja pridonosi sustavnijem rekonstruiranju i dokumentiranju života u zavičajnoj sredini. Knjižnica svojom djelatnošću unapređuje odnose knjižnice, muzeja i zavičajne zajednice, te aktivno podržava nastojanje našičkog muzeja da postane dokumentacijsko, informacijsko i izložbeno središte o zavičajnim znamenitostima.

Ključne riječi

zavičajni muzej; muzejska knjiižnica; zavičajna zajednica; zavičajna baština

Hrčak ID:

80579

URI

https://hrcak.srce.hr/80579

Datum izdavanja:

8.3.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.101 *