Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Renesansa kao problem

Ljerka Schiffler ; Institut za filozofiju, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 332 Kb

str. 209-221

preuzimanja: 2.071

citiraj


Sažetak

Autorica u svojoj raspravi »Renesansa kao problem« aktualizira neke teze europskih historiografskih istraživanja renesanse ovoga stoljeća, posebice zadržavajući se na kapitalnom opusu J. Huizinge i njegovim dvjema raspravama o renesansi iz 1920. i 1929. godine (»Das Problem der Renaissance«, »Renaissance und Realismus«), dovodeći ih u odnos spram određenih metodoloških i problemsko sadržajnih postavki hrvatske historiografije.
Time se želi ukazati na one misaone naznake na tragu kojih se odvija povijest tumačenja renesanse kao duhovnopovijesnog razdoblja u cjelini i pojedinim njegovim očitovanjima, posebice filozofskom mišljenju.
Kroz pregled alternativnih tumačenja »mita« renesanse te pitanja i dilema s kojima se suočava povjesničar filozofije kao i povjesničar kulture i historiograf, epistemološke, estetičke i noetičke naravi, autorica obrazlaže neka od pitanja koja će od renesanse sve do danas ostati središnjim pitanjima i temama proučavatelja europske i domaće hrvatske kulturne i duhovne povijesti, među ostalim, pojam duhovnopovijesnih razdoblja, konkretno srednjovjekovlja i renesanse, značenje nasljeđa i problem njegova tumačenja, odnos povijesti i stvarnosti, umjetnosti i zbilje, pojam realizma, historijske svijesti i ljudske spoznaje, zadaća povjesničara.

Ključne riječi

Hrčak ID:

81897

URI

https://hrcak.srce.hr/81897

Datum izdavanja:

6.12.1993.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.884 *