Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

U prigodi četrdesete obljetnice djelovanja Hrvatskoga znanstvenog društva za povijest zdravstvene kulture

Ante Škrobonja ; Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 2.777 Kb

str. 331-336

preuzimanja: 354

citiraj


Sažetak

U prigodnom prikazu aktualni predsjednik HZDPZK-a podsjeća na osnivanje Društva koje je na inicijativu prof. dr. Zdenka Leventala održano u stanu obitelji prof. Marijana i prof. Radmile Matejčić 29. svibnja 1966. Osnivačkom sastanku prisustvovali su još: prof. dr. Nikola Korin, mr. ph. Mileva Korin, prof. dr. Drago Vrbanić te prof. dr. Eugen Cerkovnikov. Društvu uskoro pristupaju brojni intelektualci raznih struka – od medicinara, svih profila (doktori medicine, stomatologije i veterinarske medicine, magistri farmacije…), preko biologa, kemičara i fizičara, do povjesničara, pravnika i filozofa, koji afirmiraju interdisciplinarni pristup medicinskoj prošlosti. Aktivnost se provodi kroz tematske sastanke, izlete, sudjelovanje na domaćim i međunarodnim skupovima, publiciranje vrijednih priloga iz lokalne i nacionalne medicinske povijesti. Uz to je uspješno organizirano i nekoliko većih domaćih i međunarodnih skupova u Crikvenici 1976. i 1990., u Poreču 1976., na Trsatu 1991… Za iskazane uspjehe Društvo dobiva Godišnju nagrada grada Rijeke 1969. Nakon osamostaljenja Hrvatske 1991., riječko Društvo registrira se pod novim imenom Hrvatsko znanstveno društvo za povijest zdravstvene kulture kao nacionalna udruga sa sjedištem u Rijeci.

U proteklih četrdeset godina održano je 208 stručnih i znanstvenih skupova u Rijeci, mjestima Primorsko-goranske i Istarske županije te u Zagrebu, i organizirano više stručnoznanstvenih izleta u Sloveniju, Italiju i Austriju.

Od najznačajnijih aktivnosti posljednjih godina ističe se šest znanstvenih skupova s glavnom temom Rijeka i Riječani u medicinskoj povjesnici, na kojima se predstavljaju i slobodne teme iz povijesti medicine drugih sredina, tako da je to jedini tradicionalni skup te vrste u Hrvatskoj i s međunarodnim sudjelovanjem.

Druga je važna aktivnost međunarodni časopis AMHA – Acta medico-historica Adriatica, koji izlazi od 2003. redovito sa po dva broja godišnje, a od 2005. i prateća Biblioteka AMHA – niz monografskih knjiga posvećenih najznačajnijim povjesničarima medicine.

Društvo ima pedesetak aktivnih članova. Kao posebna aktivnost, u Društvu se provodi i tzv. Škola medicine zavičaja koja okuplja studente medicine, a odnedavna djeluje i skupina medicinara i zaljubljenika u glazbu, koja pod motom U slavu Asklepiju i Orfeju afirmira vezu između medicine i glazbe preko tematskih istraživanja, prigodnih predavanja te osebujno koncipiranih koncerata.

Ključne riječi

Hrčak ID:

82290

URI

https://hrcak.srce.hr/82290

Datum izdavanja:

15.12.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.036 *