Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

TREBA LI NAM CARITAS KAO INSTITUCIJA?

Milan Špehar ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu - Teologija u Rijeci


Puni tekst: hrvatski pdf 10.524 Kb

str. 483-504

preuzimanja: 464

citiraj


Sažetak

Caritas je kao institucija relativno mlađega datuma, ali karitativno djelovanje postoji u Crkvi od samoga početka. Pitanje je treba li nam Caritas kao institucija, odnosno ne guši li institucionaliziranje Caritasa djelotvornu ljubav? Isključuju li se institucija i Caritas ili su potrebni jedno drugome?
Djelotvorna ljubav svoje korijenje ima u Kristovu naučavanju ljubavi prema bližnjemu koja je neodvojiva od ljubavi prema Bogu. Prva kršćanska zajednica nastoji tu zapovijed Isusovu tako provesti u djelo da euharistijske susrete povezuje s agape, ne odvajajući agape od euharistije. Ali i tu se pojavljuju problemi, kao što će se pojavljivati problemi oko zajedničkoga dijeljenja dobara. Crkva će stoljećima živjeti Kristovu zapovijed djelotvorne ljubavi odgovarajući na konkretne potrebe. Njezino neće biti davanje, nego upravo življenje «za» one u potrebi i to tako da će za njihove potrebe nicati i brinuti se razne kongregacije. Kasnije brigu o mnogim stvarima počinje voditi društvo i država, ali time ne jenjava karitativno djelovanje Crkve nego se nastavlja onako kako nastaju nove potrebe. Napokon, na kraju 19. i do sredine 20. st. niču nacionalni Caritasi u Katoličkoj crkvi u cijelome svijetu.
Premalen je još uvijek dijalog između Caritasa i teologije, a on je nužno potreban, jer je Caritas kao institucija po svojim statutima pastoralno tijelo. Misija, pastoral, ekleziologija - služenje Caritasa kao njegova temeljna karizma - niče iz slušanja riječi Božje i slavljenja euharistije. Sve tri dimenzije - ali zajedno - ostvaruju jedan susret s Kristom.
Da bi Caritas mogao udovoljiti zahtjevima i zadaćama sadašnjega trenutka, mora se institucionalizirati, jernjegov je rad sve manje dijeljenje materijalnih dobara, a sve više borba za temeljna prava svakoga čovjeka u oskudici. Stogaje Caritas kao organizacija savjest i apel svijetu ekonomije, politike, zakonodavstva.
Posebnost je Caritasa kao ustanove koja nije birokratska institucija dragovoljstvo. Dragovoljci su Caritasovi i karitativni revolucionari koji ne daju nešto od svoga nego sebe.
Odgovor na gore postavljeno pitanje mora ostati dijalektičan: Caritas mora biti institucija, ali i ostati svjestan napasti okamenjenja i birokratizacije. Ta institucija svojim djelovanjem nadmašuje i nadilazi institucionalnost, ostajući u instituciji i mijenjajući je, prilagođavajući je potrebnima.

Ključne riječi

Caritas; karitativno djelovanje; euharistija poslije euharistije; dragovoljstvo; institucija; karizma

Hrčak ID:

83299

URI

https://hrcak.srce.hr/83299

Datum izdavanja:

14.2.2005.

Podaci na drugim jezicima: talijanski

Posjeta: 1.183 *