Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Izvršavanje ovlasti i dužnosti glede posebnoga dijela nekretnine

Vlado Belaj


Puni tekst: hrvatski pdf 1.947 Kb

str. 345-370

preuzimanja: 6.288

citiraj


Sažetak

Izvršavanje ovlasti i dužnosti glede posebnoga dijela nekretnine tema je ovoga rada, a ono se razlikuje od ovlasti i dužnosti glede cijele nekretnine. Ovlasti i dužnosti na posebnom dijelu nekretnine posebno su značajne stoga što etažni vlasnik upravlja tim posebnim dijelom i izvršava sve vlasničke ovlasti i dužnosti kao da je taj posebni dio samo njegovo vlasništvo. On može, ako nije drukčije određeno, činiti s tim dijelom što hoće te svakoga drugoga iz toga isključiti.
Neke od ovlasti suvlasnika glede posebnoga dijela nekretnine ujedno predstavljaju i dužnosti za drugoga suvlasnika te između njih postoji čvrsta povezanost i isprepletenost. S druge pak strane postoje i dužnosti koje nisu izražene ovlašću drugoga suvlasnika.
Prava suvlasnika nekretnine ograničavaju se uspostavom etažnoga vlasništva jer na određenim, posebnim dijelovima nekretnine, pojedini suvlasnici stječu isključiva vlasnička prava. Iako je pravo vlasništva najšire stvarno pravo koje osigurava gotovo apsolutne ovlasti vlasniku glede neke stvari, ni ono nije neograničeno jer se prigodom izvršavanja vlasničkih ovlasti moraju poštovati prava drugih. To se poglavito odnosi na prava etažnih vlasnika na stanu ili drugoj prostoriji na kojima je uspostavljeno vlasništvo posebnih dijelova nekretnine.

Ključne riječi

ovlasti etažnoga vlasnika; dužnosti etažnoga vlasnika; etažno vlasništvo; posebni dio nekretnine

Hrčak ID:

8210

URI

https://hrcak.srce.hr/8210

Datum izdavanja:

27.3.2006.

Posjeta: 7.273 *