Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Kliničke i epizootske značajke mastitisa krava uzrokovanih bakterijom Staphylococcus aureus s osvrtom na meticilin-rezistentne sojeve

Miroslav Benić orcid id orcid.org/0000-0001-7594-520X ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb,Croatia
Boris Habrun
Gordan Kompes


Puni tekst: engleski pdf 458 Kb

str. 113-121

preuzimanja: 1.015

citiraj


Sažetak

U suvremenom mliječnom govedarstvu mastitis je jedan od najvažnijih problema u ekonomskom, dijagnostičkom i javnozdravstvenom smislu. Ekonomsko značenje mastitisa ogleda se u smanjenoj proizvodnji mlijeka, lošijoj kakvoći, troškovima liječenja i bacanju mlijeka. Otkrivanje mastitisa često je otežano zbog supkliničke naravi procesa, pri čemu je povećanje broja somatskih stanica jedini znak upale. Mlijekom se mogu prenositi i uzročnici bolesti ljudi, a opasnost za ljudsko zdravlje predstavljaju i rezidue antibiotika i lijekova koji se izlučuju mlijekom. Bakterija S. aureus najčešći je uzročnik mastitisa krava kod nas i u svijetu. Uzročnik je svrstan u skupinu kontagioznih uzročnika koji se u stadu širi uglavnom za vrijeme mužnje. Prevalencija infekcije uzrokovane tom bakterijom kreće se od 2 do više od 50% i u izravnoj je vezi s razinom higijene pri mužnji. Kliničko očitovanje u širokom je rasponu od sasvim blagih, s povećanim brojem somatskih stanica kao jedinim pokazateljem infekcije, do gangrenoznih oblika sa smrtnim ishodom. Jednom inficirana životinja može izlučivati uzročnika tijekom više laktacija ako infekcija prijeđe u kronični oblik, pri čemu povremeno mogu nastupiti i kliničke epizode praćene lokalnim znacima upale.
Meticilin-rezistentni stafilokoki kao uzročnici mastitisa krava prvi su put potvrđeni 1972. godine. U stadima mliječnih krava potvrđeni su tijekom nekoliko posljednjih godina u više navrata u Belgiji, Poljskoj, Mađarskoj i Njemačkoj, a dokazan je i slučaj prijenosa na ljude. Premda se radi o niskoj prevalenciji među stadima, postoji bojazan da bi se trgovinom životinjama mogao proširiti. Širenje unutar stada omogućeno je velikim brojem kontakata između krava preko muzača i opreme za mužnju.

Ključne riječi

krava; mastitis; Staphylococcus aureus

Hrčak ID:

84034

URI

https://hrcak.srce.hr/84034

Datum izdavanja:

21.5.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.050 *