Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj hranidbe lanom na sadržaj alfa-linolenske kiseline i njenih dugolančanih n-3 metabolita u svinjskom mesu i leđnoj slanini.

Danijel Karolyi orcid id orcid.org/0000-0003-0409-9071 ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Damir Rimac ; Belje, d.d., PC Svinjogojstvo, Darda, Croatia
Krešimir Salajpal ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Kristina Kljak ; Department of Animal Nutrition, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Igor Štoković ; Department of Animal Husbandry, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 181 Kb

str. 327-339

preuzimanja: 505

citiraj


Sažetak

Cilj rada bio je istražiti utjecaj dodatka lana u hranidbi svinja na sastav masnih kiselina i oksidaciju lipida u mesu (m. longissimus dorsi) i leđnoj slanini. Šezdeset PIC nazimica i muških kastrata početne mase oko 27 kg ravnomjerno je bilo podijeljeno u dvije skupine i hranjeno tijekom tova (90 dana) uobičajenom krmnom smjesom ili krmnom smjesom s 3% sjemena lana i 105 mg/kg α-tokoferol acetata. Hranidba lanom nije značajnije utjecala na dnevni prirast, svojstva trupa i kakvoću mesa tovljenika. Između skupina nisu postojale značajnije razlike u sastavu zasićenih, jednostruko nezasićenih ili višestruko nezasićenih masnih kiselina mesa ili leđne slanine. Međutim, pri hranidbi lanom u odnosu na uobičajenu hranidbu utvrđen je značajno viši udio (%) n-3 masnih kiselina, uključujući C18:3n-3, C20:5n-3 i C22:6n-3, i niži n-6/n-3 omjer u mesu (4,3% prema 1,3%, 1,9% prema 0,44%, 0,76% prema 0,14%, 0,17% prema 0,12% i 4,6 prema 17,4) i leđnoj slanini (5,3% prema 1,2%, 4,3% prema 0,87%, 0,07% prema 0,02%, 0,04% prema 0,02%, i 2,8 prema 15,8). Oksidacija lipida, mjerena reaktivnim supstancijama na 2-tiobarbituratnu kiselinu, bila je podjednaka nakon obje vrste hranidbe tijekom pohrane mesa na hladnom do 6 dana, ali jače razvijena nakon hranidbe lanom u leđnoj slanini trećeg dana pohrane. Dobiveni rezultati potvrđuju da trajna hranidba tovljenika s relativno niskom razinom lana u obroku može proizvesti svinjsko meso s povećanim udjelom C18:3n-3 i preformiranih C20 22n-3, s nutritivno usklađenim n-6/n-3 omjerom bez negativnih učinaka na tovne performanse i kakvoću trupova i mesa.

Ključne riječi

svinjetina; leđna slanina; n-3 masne kiseline; oksidacija lipida; lan

Hrčak ID:

84069

URI

https://hrcak.srce.hr/84069

Datum izdavanja:

4.7.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.544 *