Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Recidivi venske tromboze unatoč “optimalne antikoagulantne terapije” antifosfolipidnog sindroma. Mogu li novi peroralni antikoagulansi riješiti problem ?

Manuela Balaban
Vladimir Stančić orcid id orcid.org/0000-0003-1607-2992
Goran Rinčić
Mario Ledinsky
Nada Lang
Ljiljana Grbac
Nevenka Stančić
Hrvoje Tomašić


Puni tekst: engleski pdf 177 Kb

str. 469-477

preuzimanja: 1.516

citiraj


Sažetak

Cilj je bio analizirati uzroke neuspjeha “optimalno doziranog” varfarina kod prevencije recidiva duboke venske tromboze u bolesnika s antifosfolipidnim sindromom. Opisuje se slučaj 63-godišnje bolesnice s antifosfolipidnim sindromom i recidivima venske tromboze tijekom uzimanja varfarina. Vrijednosti IN R bile su u terapijskim granicama. Analizirali su se patofiziološki mehanizmi nastanka tromboze i literaturni podaci. Rezultati su pokazali kako u bolesnika s pozitivnim lupus antikoagulans (LA) testom vrijednost PV -IN R ne daje pravu sliku protuzgrušavajućeg učinka varfarina. Aktivnost PV je zbog interferencije često lažno smanjena, iako u času mjerenja bolesnik ne uzima varfarin ili drugi antagonist vitamina K. Zaključak je kako prisutnost LA može interferencijom lažno smanjiti aktivnost u PV testu i rezultirati nalazom IN R koji ne odražava pravo stanje protuzgrušavajuće aktivnosti izazvane varfarinom. U tom bi slučaju umjesto PV testa trebalo mjeriti aktivnost faktora Xa kromogenom metodom koja je neosjetljiva na LA. Drugo moguće rješenje bi u bolesnika s antifosfolipidnim sindromom bila zamjena varfarina novim lijekovima, oralnim inhibitorima trombina i faktora X. Ovi lijekovi u fiksnoj dozi s predvidivim te o hrani i lijekovima uglavnom neovisnim protuzgrušavajućim učinkom imaju djelotvornost i nuspojave uglavnom slične varfarinu, ali ne trebaju kontrole IN R.

Ključne riječi

Antifosfolipidni sindrom – komplikacije; Antifosfolipidni sindrom – terapija lijekovima; Tromboza – etiologija; Tromboza – prevencija i kontrola; Varfarin – terapijska primjena; Prikaz slučaja

Hrčak ID:

84807

URI

https://hrcak.srce.hr/84807

Datum izdavanja:

20.12.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.523 *