Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

PROBLEMI U PONAŠANJU DJECE I MLADIH I ODGOVORI DRUŠTVA: VIŠESTRUKE PERSPEKTIVE

Nivex Koller-Trbović ; Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Antonija Žižak orcid id orcid.org/0000-0003-3653-340X ; Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 322 Kb

str. 49-62

preuzimanja: 7.108

citiraj


Sažetak

Cilj rada bio je usmjeren na upoznavanje višestrukih perspektiva različitih dionika društva o pojavi, tijeku i promjenama problema u ponašanju kod djece i mladih danas u Hrvatskoj te načinima suočavanja društva s tom pojavom i učinkovitosti društvenih intervencija. Primijenjena je kvalitativna metodologija istraživanja te su provedeni intervjui i fokusne skupine s ukupno 140 sudionika (djece, roditelja, učitelja, stručnjaka, novinara i političara – donositelja odluka). Podaci su obrađeni po načelima kvalitativne tematske analize, a rezultati su dali odgovore na postavljena istraživačka pitanja.
Višeperspektivnost se u ovom istraživanju pokazala važnom za upoznavanje načina na koji se pojava razumije, njenih ishodišta i posljedica te ukazivanje na ono što ne funkcionira, odnosno, dijelom i što bi trebalo poduzeti da se pojava ublaži. Ujednačenost perspektiva pokazala se u odnosu na svijest o složenosti problema i neprimjerenosti njegovog rješavanja te u odnosu na vrijednosnu konfuziju i besperspektivnost. Kad je riječ o načinima rješavanja i suočavanja s tom pojavom, sudionici istraživanja različito vide što treba poduzeti o čemu se u zaključku rada diskutira.

Ključne riječi

djeca i mladi, problemi u ponašanju, višestruke perspektive, kvalitativna metodologija

Hrčak ID:

85002

URI

https://hrcak.srce.hr/85002

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 10.198 *