Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Doživljaj tona boje na akromatskim podlogama

Anica Hunjet ; Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Zagreb
Đurđica Parac-Osterman ; Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb
Mirta Benšić ; Sveučilište u Osijeku, Odjel za matematiku, Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 114 Kb

str. 38-43

preuzimanja: 1.578

citiraj


Sažetak

U vremenu multimedijskog komuniciranja važno je istražiti kako boja okoline djeluje na psihofizikalni doživljaj boje, pri čemu se često može utjecati i na radnu atmosferu sredine u kojoj se radi. Boje su predmet zanimanja fizike, kemije, fiziologije, psihologije, sociologije, ekologije i mnogih drugih znanosti. Potvrđuje se da je boja predmet interdisciplinarnog zanimanja ne samo znanosti, već i mnogih umjetnosti.
U ovom radu naglasak je stavljen na doživljaj crvene, žute, zelene i plave boje u slučajevima kada u okolini prevladavaju akromatski tonovi (bijeli, sivi i crni). Ispitivanja su u skladu s +psihofizikalnom metodom - konstantnog podražaja temeljenog na Stevansovoj metodi skale procjene odnosa kod koje se određivao utjecaj boje podloge na psihološki doživljaj stimulusa tona boje - h0 (CIE L*C*h0 modela boja). Statistička obrada je provedena primjenom Kruskal-Wallis ANOVA i Medijan testa.

Ključne riječi

boja, psihofizika, metoda konstantnog podražaja, Stevans-ova metoda skale procjene odnosa, Kruskal-Wallis ANOVA test, Medijan test

Hrčak ID:

85979

URI

https://hrcak.srce.hr/85979

Posjeta: 2.356 *