Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Tektonski stil i naftnogeološka procijena udvostručene (duplex ) strukture Kruja zone u Albaniji

Telo Velaj ; 1575 W. Street Road # 336, Warminster. PA 18974.USA


Puni tekst: hrvatski pdf 71 Kb

str. 243-246

preuzimanja: 687

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 1.291 Kb

str. 236-242

preuzimanja: 1.621

citiraj


Sažetak

Albanija pripada Dinarsko-Helenidskom luku alpskog orogena. Postoje četiri glavne geološke jedinice (sl. 2): Autohtono područje , bazen prednje depresije, unutrašnji i Vanjski Albanidi. Kruja zona koja pripada Vanjskim Albanidima.
Navlačna Kruja zona sastoji se od sukcesije tektonski udvostručenih struktura (dupleksa). S tektonskog gledišta ta zona predstavlja orogen ali s plitkomorskim karbonatnim facijesom. Predstavljena je antiklinalnim strukturama koje su tektonski rasjedane na svom zapadnom krilu. Zapadni rub ove zone je složen zbog regionalnih položenih navlaka, koje su uzrokovale njihovo navlačenje povrh južnojadranskog bazena s amplitudom od oko 70-100 km. Ondje se je formirao rasjedni pojas s visoko perspektivnim istražnim područjima, što predstavlja slučaj analogan apeninskim navlakama u Italiji.
Stratigrafska sekcija Kruja zone sadrži: gornju kredu do paleocensko-eocenskih karbonatnih naslaga, oligocensko-akvitanske naslage predstavljene s flišnim i flišoidnim pješčenjacima i siltnim glinama s kližućim horizontima ispod mora i organogenim klastičnim vapnencima i neusklađenim tortonsko- pliocenskim naslagama molase.
S naftno-geološkog stanovišta, duž neogenske diskordance u "piggyback"(depocentri koji se formiraju na vrhu navlačnih pokrova) bazenu Tirane, zabilježene su brojne pojave površinskog izbijanja nafte. Pojave površinskog probijanja nafte potvrđuju postojanje aktivnog naftnog sustava u tom području, ali do sada nije utvrđena niti jedna komercijalna akumulacija. Dosada su u navedenoj zoni izrađene brojne istražne bušotine s ciljem ulaska u karbonatne strukture i neogenske pješčenjake. U Kruja zoni, potvrđeni su horizonti matičnih stijena vezani za naslage gornje krede. Akumulacije nafte i plina u Albaniji pojavljuju se u karbonatima (Cr2 –Pg2) i u klastičnim ležištima (N13t – N2P).

Ključne riječi

Albanidi; Kruja zona; Tirana piggyback bazen

Hrčak ID:

86219

URI

https://hrcak.srce.hr/86219

Datum izdavanja:

31.8.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.053 *