Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.2478/10004-1254-63-2012-2149

Zaštitno djelovanje vlaknastoga tkiva u hrani od neurobihevioralnih poremećaja uzrokovanih manganom u štakora

Xiu-Quan Shi ; Department of Epidemiology and Health Statistics, School of Public Health, Zunyi Medical College, Zunyi, China
Wei Yan ; Department of Health Toxicology, School of Public Health, Zunyi Medical College, Zunyi, China
Ke-Yue Wang ; Department of Health Toxicology, School of Public Health, Zunyi Medical College, Zunyi, China
Qi-Yuan Fan ; Department of Health Toxicology, School of Public Health, Zunyi Medical College, Zunyi, China
Yan Zou ; Department of Epidemiology and Health Statistics, School of Public Health, Zunyi Medical College, Zunyi, China


Puni tekst: engleski pdf 82 Kb

str. 263-269

preuzimanja: 772

citiraj


Sažetak

U ovome je ispitivanju testirana hipoteza da vlaknasto tkivo u hrani (DF - od engl. dietary fi bre) štiti od neurotoksičnoga djelovanja mangana (Mn). Četrdeset i osam Sprague-Dawley štakora nasumce je raspoređeno u šest skupina: kontrolnu, skupinu koja je primala 16 %-tni udio vlaknastoga tkiva u hrani (DF 16 %), Mn (50 mg kg-1 tjelesne težine), Mn+DF 4 %, Mn+DF 8 % i Mn+DF 16 %. Nakon peroralne primjene Mn (u obliku MnCl2) kroz gastričnu cjevčicu u trajanju od mjesec dana, utvrdili smo koncentracije Mn u krvi, jetri, moždanoj kori i stolici te napravili pretrage neurobihevioralnih funkcija. Primjena Mn bila je povezana s povišenom koncentracijom Mn u krvi, jetri i moždanoj kori te s povećanim uklanjanjem stolicom. Poremećaji neurobihejvioralne funkcije obuhvaćali su produljeno vrijeme bijega te veći broj pogrešaka i skraćeno vrijeme silaska s platforme. Bez obzira na primijenjenu dozu, dodavanje vlaknastoga tkiva u hranu dovelo je do pada koncentracija Mn i njegova povećanog uklanjanja stolicom za 20 % do 35 %. Također su se popravili nalazi svih neurobihejvioralnih testova. Naši nalazi pokazuju da izlaganje Mn oralnim putom može dovesti do neurobihejvioralnih poremećaja u odraslih štakora, koji se mogu uspješno ublažiti istodobnim dodavanjem vlaknastoga tkiva u hranu.

Ključne riječi

broj pogrešaka; neurobihejvioralna funkcija; oralna izloženost; vrijeme bijega; vrijeme silaska s platforme

Hrčak ID:

86884

URI

https://hrcak.srce.hr/86884

Datum izdavanja:

25.9.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.564 *