Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

PRIKAZ NESVAKIDAŠNJEG BOLESNIKA S UKLIJEŠTENOM PUPČANOM KILOM

Smiljana Marinković orcid id orcid.org/0000-0001-9391-2938 ; Institute for Child and Youth Health Care of Vojvodina, Pediatric Surgery Clinic, Novi Sad
Svetlana Bukarica
Jelena Antić
Dragana Živković



Sažetak

Pupčana kila česta je dijagnoza u kirurgiji dojenčadi i djece. U većine djece pupčana se kila spontano povuče do navršene četvrte godine života, stoga nema potrebe za kirurškim liječenjem. Pupčane kile se često nađu u djece s Downovim sindromom, trisomijom 18, trisomijom 13, mukopolisaharidozama ili kongenitalnom hipotireozom.
Prikazujemo jedanaestgodišnjeg dječaka s mukopolisaharidozom tip I. u kojeg je došlo do ukliještenja pupčane kile koja je naposljetku kirurški zbrinuta. Kirurškom eksploracijom nađen je gangrenozni apendiks s peritonitisom, koji je nastao kao posljedica ukliještenja pupčane kile. Resekcija crijeva, apendektomija, operacija kile i umbilikoplastika učinjene su bez perioperativnih komplikacija, koje su češće u ove skupine bolesnika. Kako bi se spriječile moguće komplikacije, u bolesnika s mukopolisaharidozom tip I. preporuča se elektivni zahvat na pupčanoj kili.

Ključne riječi

Deskriptori: KILA, PUPČANA – komplikacije, kirurško liječenje; MUKOPOLISAHARIDOZA; DIJETE

Hrčak ID:

87269

URI

https://hrcak.srce.hr/87269

Datum izdavanja:

1.3.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 788 *