Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Recepcija Marulića u Družbi Isusovoj

Jesus Lopez-Gay


Puni tekst: talijanski pdf 56 Kb

str. 179-186

preuzimanja: 662

citiraj


Sažetak

Za brzu recepciju Marulića u Družbi Isusovoj treba zahvaliti isusovačkoj sklonosti čitanju i stvaranju biblioteka u njihovim kolegijima. Skoro svi prvi drugovi sv. Ignacija čitali su Marulića. Sv. Franjo Ksaverski, čija je duhovnost izvršila snažan utjecaj ne samo u prvotnoj Družbi, uvijek je sa sobom nosio Marulićevu knjigu (vjerojatno Instituciju, Köln 1531), koju je nazivao “svojom”. Primjeri svetaca su mu bili veoma prikladno sredstvo za kateheze na njegovim misionarskim putovanjima. Juan Polanco, tajnik Družbe i bliski Ignacijev suradnik, pruža nam mnoge podatke o prvim isusovačkim knjižnicama kolegija u Padovi iu Loretu, gdje se susreću Marulićevi Institucija, Evanđelistar, De humilitate, Spiritui inservientes. Petar Kanizije, također jedan od utemeljitelja Družbe, teolog na Tridentskom saboru i pisac veoma popularnih katekizama, zaslužan je što su Marulićeve knjige u Njemačkoj upotrebljavane za promicanje katoličkog nauka, poglavito kao sredstvo odgoja i kao zdravo štivo onima koji su željeli produbljivati vlastiti duhovni život. I na engleskom tlu susrećemo Marulićeva djela, opet u svezi s isusovcima. Johna Fowlera, priređivača najboljega latinskog izdanja Institucije (Antwerpen, 1571), u pripremi ovog djela savjetovali su mjesni isusovci, kojimaje u tom izdanju napisao posvetnu poslanicu, u kojoj svjedoči o svakodnevnom čitanju Marulića u kolegijima. Spomena je vrijedan i Marulićev utjecaj na djelo Exercicio de Perfeccion y Virtudes Christianas Alonsa Rodrigueza objavljeno 1606.
Izvan Europe Marulićeva djela nose misionari: u Meksiko Juan de Zumarraga; u Japan Melchor Nunes Barreto osniva biblioteku koja posjeduje i Marulića; u Makau, gdje su studirali isusovci, Diego Valente među 350 knjiga donosi i Marulićevu Instituciju. U Japanu isusovci su uskoro počeli objavljivati knjige na japanskom. Djelu Sanctos no Gosagyo-no Uchi Nukigaki bar djelomično predložak je Marulićev tekst.
Isusovci bijahu u prvom redu ljudi akcije u službi Crkve. U kontekstu koji karakterizira hitnost djelovanja u odnosu na reformaciju kao i misije Marulićeva djela s pravovjernim naukom i konkretnim primjerima bili su isusovcima idealan materijal. Osim toga, bitno kristocentrična i ekleziološki otvorena Marulićeva su djela odgovarala ignacijevskoj duhovnosti. Tako su i ideološki i povijesni razlozi doprinijeli Marulićevoj recepciji u prvotnoj Družbi.

Ključne riječi

Hrčak ID:

8613

URI

https://hrcak.srce.hr/8613

Datum izdavanja:

22.4.2000.

Podaci na drugim jezicima: talijanski

Posjeta: 1.359 *