Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Lik Bogorodice Marije u djelima Marka Marulića

Hrvatin Gabrijel Jurišić


Puni tekst: talijanski pdf 75 Kb

str. 189-203

preuzimanja: 707

citiraj


Sažetak

Glavna djela Marka Marulića su zapravo duhovne, odnosno moralno-asketske naravi. Autor iznosi kako Marulić opisuje lik Bl. Dj. Marije u svoja tri najvažnija djela: (De institutione…, Evangelistarium i De humilitate et gloria Christi). Pisac navodi Marulićeve riječi: 1. O Marijinim odlikama (Bezgrješno Začeće, Bogomajčinstvo, Marija djevica, supatnica, suotkupiteljica, uznesenje i život u vječnom blaženstvu), 2. Marijine kreposti (vjera, pobožnost, djevičanstvo, siromaštvo, poniznost i punina svih kreposti), 3. Pomoćnica kršćana (utočište grješnika i zagovornica).
Treba istaknuti da Marulić u prvom redu iznosi vjeru Crkve i svoju osobnu vjeru, kako ju je primio u odgoju i u svakodnevnom životu živio. Često isticanje B. D. Marije kao uzora svih kreposti jasno pokazuje koliko je sam naš Marko bio pobožan Majci Božjoj.
Budući da su djela velikoga Splićanina objavljena na latinskom originalu i u brojnim prijevodima na različitim europskim jezicima, s pravom se može reći daje naš Marko kroz duga stoljeća bio duhovni učitelj kršćanske Europe, što svjedočei sv. Franjo Ksaverski, i sv. Toma Morus i brojni drugi kršćanski sveci i velikani.
Pisac ovoga članka je još 1979. godine na VIII. međunarodnom mariološkom kongresu u Zaragozi (Španjolska) predložio da bi trebalo osnovati Institut za proučavanje Marulićevih djela, što je konačno, zauzimanjem mnogih entuzijasta, ostvareno 1995. god. kada je osnovana ustanova Marulianum pod okriljem Književnoga kruga u Splitu.
Također je naglasio da je prema svjedočanstvu samih suvremenika naš Marko postigao takav stupanj kršćanske savršenosti, da bi trebalo pokrenuti službeni postupak za njegovu beatifikaciju i kanonizaciju, pa čak i da bude proglašen crkvenim naučiteljem. Ništa ne smeta što je prošlo nekoliko stoljeća od Marulove smrti. Slično je više stoljeća “čekao” sv. Beda Venerabilis (†735. ) koji je kanoniziran i proglašen naučiteljem tek 1899. godine.

Ključne riječi

Hrčak ID:

8615

URI

https://hrcak.srce.hr/8615

Datum izdavanja:

22.4.2000.

Podaci na drugim jezicima: talijanski

Posjeta: 1.613 *