Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

O poetici Marka Marulića (I): Duhovni smisao pisma: alegorija i tipologija

Elisabeth von Erdmann


Puni tekst: njemački pdf 69 Kb

str. 315-326

preuzimanja: 915

citiraj


Sažetak

Polazišno pitanje, od kojeg kreće autorica teksta, predstavlja egzegetska tradicija, u čijem je tumačenju za stvaralaštvo M. Marulića Biblija glavno izvorište.
Njegovo intenzivno proučavanje odgovarajućih djela (s glosarom), njegov interes za određene autore, književna tradicija u čijim okvirima stvara te njegova autohermeutika ukazuju na alegorijsko-tipologijsku tradiciju tumačenja Biblije, koja načelno ne ostavlja prostora za drugu vrstu istine osim one “jedne”.
Posebno u Davidias te u Evanđelistaru mnogobrojana mjesta ukazuju na to da Marulić preuzima sve postojeće filozofsko-teološke pretpostavke i principe biblijskog tumačenja alegorijsko-tipologijske tradicije, te da na nju veže svoju poetiku i time čitatelju nudi odgovarajuću orijentaciju.
Izbor priče o Davidu odražava Marulićevu tradicionalnu idealnu predodžbu o pjesniku i njegovu stvaralaštvu prema uzoru na Davida i njegove psalme, o pjesniku dakle koji stvara analogno prema Bibliji i njenom alegorijsko-tipološkom tumačenju te time svijet, jezik i tradiciju kao homo mediator unosi u povijest spasenja da bi je potom iznova vratio Bogu.

Ključne riječi

Hrčak ID:

8635

URI

https://hrcak.srce.hr/8635

Datum izdavanja:

22.4.2000.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 1.763 *