Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ SPOLA NA KLAONIČKE POKAZATELJE PAŠKE JANJADI

Boro Mioč ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Valentino Držaić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivan Vnučec ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zdravko Barać ; Hrvatska poljoprivredna agencija, Križevci, Hrvatska
Z. Prpić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Vesna Pavić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 263 Kb

str. 95-106

preuzimanja: 404

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj spola na klaoničke pokazatelje, mjere trupa, boju mesa mjerenu na svježem presjeku mišićnih regija m. longissimus dorsi (MLD) i m. rectus abdominis (MRA) te kemijski sastav i pH vrijednost mesa janjadi paške ovce. Iako paška ovca pripada skupini pasmina kombiniranih proizvodnih odlika, primarno je namijenjena proizvodnji mlijeka, dok je meso sisajuće janjadi drugi važan proizvod paškim ovčarima za stjecanje dohotka. Glavni razlog klanja mlade i lagane janjadi („sa sise“) na otoku Pagu je raniji početak mužnje i iskorištavanje vrha laktacije za proizvodnju mlijeka koje se uglavnom prerađuje u poznati paški sir. Predmetnim istraživanjem bilo je obuhvaćeno ukupno 112 paške janjadi (66 muške i 46 ženske) zaklane pri prosječnoj dobi od 33 dana. Nije utvrđen statistički značajan utjecaj spola na masu trupa, randman te mase pojedinih unutarnjih organa zaklane janjadi (P>0,05). Unatoč ujednačenoj razvijenosti trupa, trupovi muške paške janjadi bili su statistički značajno dublji od trupova ženske janjadi. Uz to je u trupovima muške janjadi utvrđena niža pH vrijednost mesa i veće L* vrijednosti MLD-a i MRA iako razlike nisu bile statistički značajne (P>0,05). U trupovima ženske janjadi utvrđena je značajno (P<0,05) veća b* vrijednost MRA u odnosu na mušku. Spol janjadi nije značajno utjecao na osnovni kemijski sastav MLD-a.

Ključne riječi

paška janjad; klaonički pokazatelji; pH vrijednost; boja mesa; kemijski sastav

Hrčak ID:

89968

URI

https://hrcak.srce.hr/89968

Datum izdavanja:

25.8.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.037 *