Pregledni rad
Kultura ishrane na prijelazu XIX. u XX. stoljeće na izložbi jelovnika u posjedu Muzeja sarajeva
Ajnija Omanić
orcid.org/0009-0009-0558-7019
; Institute for Social Medicine, Faculty of Medicine, University of Sarajevo. Bosnia and Herzegovina.
Mevlida Serdarević
; Sarajevo City Museum. Bosnia and Herzegovina.
Amer Ovčina
; University Clinical center Sarajevo. Bosnia and Herzegovina.
Sažetak
Preko jelovnika, izloženih u Muzeju Sarajeva, članak obrađuje kulturu prehrane u Bosni i Hercegovini u drugoj polovici XIX. i početkom XX. stoljeća (razdoblje prije Prvoga svjetskog rata). Jelovnici na svoj način upućuju na kulturu prehrane svih društvenih slojeva Bosne i Hercegovine i nema bitnih razlika između trpeza crkvenih velikodostojnika i običnih ljudi. Uz to, daje se i kratka usporedba tradicionalne kulture prehrane u Bosni i Hercegovini i današnjih prehrambenih navika, posebice s obzirom na problem pretilosti.
Ključne riječi
jelovnici; kultura prehrane; hrana; prehrana; prijelaz XIX. u XX. stoljeće; Muzej Sarajeva
Hrčak ID:
91133
URI
Datum izdavanja:
15.6.2012.
Posjeta: 1.635 *