Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Kultura ishrane na prijelazu XIX. u XX. stoljeće na izložbi jelovnika u posjedu Muzeja sarajeva

Ajnija Omanić orcid id orcid.org/0009-0009-0558-7019 ; Institute for Social Medicine, Faculty of Medicine, University of Sarajevo. Bosnia and Herzegovina.
Mevlida Serdarević ; Sarajevo City Museum. Bosnia and Herzegovina.
Amer Ovčina ; University Clinical center Sarajevo. Bosnia and Herzegovina.


Puni tekst: engleski pdf 434 Kb

str. 101-110

preuzimanja: 513

citiraj


Sažetak

Preko jelovnika, izloženih u Muzeju Sarajeva, članak obrađuje kulturu prehrane u Bosni i Hercegovini u drugoj polovici XIX. i početkom XX. stoljeća (razdoblje prije Prvoga svjetskog rata). Jelovnici na svoj način upućuju na kulturu prehrane svih društvenih slojeva Bosne i Hercegovine i nema bitnih razlika između trpeza crkvenih velikodostojnika i običnih ljudi. Uz to, daje se i kratka usporedba tradicionalne kulture prehrane u Bosni i Hercegovini i današnjih prehrambenih navika, posebice s obzirom na problem pretilosti.

Ključne riječi

jelovnici; kultura prehrane; hrana; prehrana; prijelaz XIX. u XX. stoljeće; Muzej Sarajeva

Hrčak ID:

91133

URI

https://hrcak.srce.hr/91133

Datum izdavanja:

15.6.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.635 *