Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Slikovnica: prvi strukturirani čitateljski materijal namijenjen djetetu

Ivana Martinović ; Odsjek za informacijske znanosti, Filozofski fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Ivanka Stričević orcid id orcid.org/0000-0001-8677-7619 ; Odjel za informacijske znanosti, Sveučilište u Zadru


Puni tekst: hrvatski pdf 111 Kb

str. 39-63

preuzimanja: 10.876

citiraj


Sažetak

Cilj je rada na temelju postojeće literature objediniti relevantne spoznaje o povijesnom razvoju nakladništva slikovnica, karakteristikama slikovnica, funkcijama koje razvija, primjerenosti u odnosu na dob te kvaliteti slikovnica. U radu se iznose rezultati istraživanja do kojih se došlo analizom dokumentacije Hrvatskoga centra za dječju knjigu i koji govore o nakladništvu suvremene slikovnice, kao i spoznaje o jeziku slikovnica.
Slikovnica predstavlja prvi susret djeteta s književnošću i pisanom riječju općenito, a ostvaruje se u čovjekovu najosjetljivijem razdoblju, djetinjstvu, pa je stoga nužno voditi brigu o kvaliteti slikovnice radi djetetove dobrobiti. Hrvatske slikovnice objavljene u prošlosti, od samih početaka pojave slikovnica pa do početka 80-ih godina 20. stoljeća, sustavno su istražene do određene razine. No slikovnice koje su na hrvatskom tržištu i u knjižnicama prisutne u posljednjih trideset godina rijetko su predmet istraživanja.
Svrha je ovoga rada aktualizirati tematiku slikovnica, produbiti svijest o važnosti postojanja kvalitetne slikovnice zbog potencijala koje posjeduje te potaknuti kontinuirana istraživanja slikovnice u različitim znanstvenim i umjetničkim područjima.

Ključne riječi

slikovnica; rana pismenost; povijesni razvoj slikovnica; nakladništvo; jezik

Hrčak ID:

92392

URI

https://hrcak.srce.hr/92392

Datum izdavanja:

9.11.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 14.607 *