Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Cenzurirani ilustrirani materijal u hrvatskim časopisima u vrijeme banovanja Khuena Hédervárya (1883. – 1903.)

Tamara Štefanac


Puni tekst: hrvatski pdf 565 Kb

str. 23-38

preuzimanja: 1.173

citiraj


Sažetak

Cilj je rada istražiti zapljene ilustriranog materijala, ponajviše karikatura, iz humorističko-satiričkih časopisa „Bič“, „Trn“, „Stršen“, „Tries“ i „Vrač pogađač“ u vrijeme banovanja Károlya Khuena Héderváryja (1883. – 1903.), s tim da su u obzir uzete samo one ilustracije koje su bile kombinacije slike i teksta. Kao izvorni materijal korišteni su navedeni časopisi sačuvani u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i u Knjižnici grada Zagreba, a zakonske osnove prema kojima su ilustracije plijenjene razlažu se na temelju arhivskog gradiva pohranjenog u Hrvatskom državnom arhivu.
Prvi dio rada predstavlja problematiku zapljene ilustracija s obzirom na važeće zakonske regulative, dok se u drugom dijelu razmatra višeznačnost slike u odnosu na tekst i pokušava ustanoviti u kojoj se mjeri karikature i ilustracije iz navedenih časopisa smatraju nositeljima višeznačnih poruka.
Iako konačni zaključak o količini i vrstama zaplijenjenih ilustracija u tisku u vrijeme banovanja Khuena Héderváryja nije moguće izvesti zbog nedostatnosti sačuvanih izvora, može se rekonstruirati legislativni i politički kontekst zabrana i dokazati moć utjecaja slike, što je i temeljni doprinos ovoga rada.

Ključne riječi

tisak; cenzura; zapljena; karikatura; Stranka prava; „Bič“; „Trn“; „Stršen“; „Tries“; „Vrač pogađač“

Hrčak ID:

92393

URI

https://hrcak.srce.hr/92393

Datum izdavanja:

9.11.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.011 *