Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Pregled istraživanja lokaliteta Otres -Lukačuša

Mate Zekan ; Muzej hrvatskih arheoloških spomenika HR -Split 21 000


Puni tekst: hrvatski pdf 1.085 Kb

str. 261-270

preuzimanja: 994

citiraj


Sažetak

Lokalitet Otres -Lukačuša poznat je od kraja 19. stoljeća kao bogato arheološko nalazište s kojega su u Muzej hrvatskih arheoloških spomenika (tada Prvi muzej hrvatskih spomenika) doneseni predmeti iz pretpovijesnog} rimskog te osobito srednjovjekovnog razdoblja. Medu njima najveću pozornost su privlačili ulomci kamenog crkvenog namještaja kojim je bila ukrašena crkva iz starohrvatskog razdoblja.
Revizijska istraživanja} provedena 1977.} iod 1983,-1986. godine, utvrdila su sloj rimske gospodarskoladanjske arhitekture na kojoj se razvilo srednjovjekovno selo Otres. Uselu je najprije bila izgradena predromanička} a zatim romanička crkva. Pronaden je natpis s imenom hrvatskoga kneza Branimira pa raniju crkvu datiramo u 9. stoljeće. Uz crkve se nalazi i prostrana nekropola.
Istraživanjima nastavljenima godine 1987. definirao se opseg očuvanosti sakralnih objekata} utvrdilo se postojanje još jedne srednjovjekovne kuće} a iz 38 grobova sakupljeno je više priloga. Ističu se dvostrani ornamentirani koštani češalj s uložnicom i par velikih željeznih ostruga savijenih lukova i sa zvjezdastim završetkom trna. Istraživanja nisu završena.

Ključne riječi

Hrčak ID:

92732

URI

https://hrcak.srce.hr/92732

Datum izdavanja:

28.9.2000.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.704 *