Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Kratki prikaz rezultata arheološkog istraživanja crkve Porođenja Marijina u Gradcu kod Drniša i groblja uza nju

Mate Zekan ; Muzej hrvatskih arheoloških spomenika HR -Split 21 000


Puni tekst: hrvatski pdf 1.123 Kb

str. 273-283

preuzimanja: 988

citiraj


Sažetak

Zaštitna arheološka istraživanja provedena u dvije kampanje (1996. i 1997.) uslijedila su nakon srpskog miniranja crkve Porodenja Marijina. Rezultati istraživanja potvrdili su prijašnje pretpostavke oposebnom značenju toga lokaliteta} a novi nalazi osnažili su ih i obogatili novim spoznajama.
Pronadena je polukružna apsida starohrvatske crkve} te kasnija pravokutna apsida veće crkve pod čijim su se pločnikom nalazile duboke višekatne grobnice. Njihovom izgradnjom u 18. stoljeću uništeni su preostali zidovi starohrvatske crkve. Kod razgradnje grobnica} čija upotreba prestaje početkom 19. stoljeća} u njihovim je zidovima nadeno više ulomaka ukrašenih pleterom. Ugrobovima smještenim uza zidove crkve kao i u prostoru izmedu dviju pravokutnih apsida nadene su jednojagodne naušnice} obične karičice} karike s koljeneima} prstenje iz Šireg srednjovjekovnog razdoblja.
Istraživanjem dvaju grobova pokrivenih monolitnim kamenim pločama} otkrivenih pri iskopu rake za novu obiteljsku grobnicu} pronadeni su dijademi sastavljeni od srebrnih aplika s pozlatom} par trojagodnih naušnica iprsten.
Arheološka istraživanja su utvrdila da je najstarija crkva bila posvećena Sv. Petru i ukrašena pleternom skulpturom. Ona je najvjerojatnije trajala i u romaničko doba kada joj je ulaz bio ukrašen veoma dekorativnim ranoromaničkim nadvratnikom i dovratnicima} te tijekom cijelog srednjeg vijeka sve do 18 stoljeća} kada se 1771. godine preureduje. Godine 1861. dogradena joj je sakristija na sjevernoj strani} a tada se visoko u crkveni zid ugraduju i spomenuti okviri vrata. Godine 1897. izvršeni su popravci na crkvi} ruši se stara i podiže nova veća apsida.

Ključne riječi

Hrčak ID:

92735

URI

https://hrcak.srce.hr/92735

Datum izdavanja:

28.9.2000.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.592 *