Veterinarski arhiv, Vol. 71 No. 6, 2001.
Izvorni znanstveni članak
Učinak subletalnih koncentracija olova u hrani na aktivnost dehidrataze δ-aminolevulinske kiseline u šaranske mlađi (Cyprinus carpio L.).
Emil Srebočan
orcid.org/0000-0001-8110-1265
; Department of Pharmacology and Toxicology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Jelena Pompe-Gotal
; Department of Pharmacology and Toxicology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Andreja Prevendar-Crnić
; Department of Pharmacology and Toxicology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Zvjezdana Špacir
; Department of Pharmacology and Toxicology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Sažetak
U našem istraživanju izlagali smo šarane subletalnim koncentracijama olova u hrani (1,3 i 2,6 ppm) tijekom 60 dana. Nakon jednomjesečne izloženosti olovu aktivnost ALA-D u pokusnih skupina nije se značajno mijenjala u odnosu na kontrolnu. Nakon dvomjesečnog izlaganja došlo je do pada aktivnosti ALA-D u obje pokusne skupine riba u odnosu na kontrolnu, s time da je u drugoj pokusnoj skupini, koja je dobila 2,6 ppm olova u hrani, taj pad statistički značajan (P<0,05). ALA-D vjerojatno je najbolji pokazatelj izloženosti olovu u riba. Hrana je važan izvor kontaminacije olovom pridnenih riba, što može negativno utjecati na zdravlje tih životinja i smanjiti proizvodnju.
Ključne riječi
olovo; dehidrataza δ-aminolevulinske kiseline; subletalna toksičnost; šaran
Hrčak ID:
92947
URI
Datum izdavanja:
19.12.2001.
Posjeta: 1.405 *