Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Učinak subletalnih koncentracija olova u hrani na aktivnost dehidrataze δ-aminolevulinske kiseline u šaranske mlađi (Cyprinus carpio L.).

Emil Srebočan orcid id orcid.org/0000-0001-8110-1265 ; Department of Pharmacology and Toxicology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Jelena Pompe-Gotal ; Department of Pharmacology and Toxicology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Andreja Prevendar-Crnić ; Department of Pharmacology and Toxicology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Zvjezdana Špacir ; Department of Pharmacology and Toxicology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 141 Kb

str. 337-344

preuzimanja: 477

citiraj


Sažetak

U našem istraživanju izlagali smo šarane subletalnim koncentracijama olova u hrani (1,3 i 2,6 ppm) tijekom 60 dana. Nakon jednomjesečne izloženosti olovu aktivnost ALA-D u pokusnih skupina nije se značajno mijenjala u odnosu na kontrolnu. Nakon dvomjesečnog izlaganja došlo je do pada aktivnosti ALA-D u obje pokusne skupine riba u odnosu na kontrolnu, s time da je u drugoj pokusnoj skupini, koja je dobila 2,6 ppm olova u hrani, taj pad statistički značajan (P<0,05). ALA-D vjerojatno je najbolji pokazatelj izloženosti olovu u riba. Hrana je važan izvor kontaminacije olovom pridnenih riba, što može negativno utjecati na zdravlje tih životinja i smanjiti proizvodnju.

Ključne riječi

olovo; dehidrataza δ-aminolevulinske kiseline; subletalna toksičnost; šaran

Hrčak ID:

92947

URI

https://hrcak.srce.hr/92947

Datum izdavanja:

19.12.2001.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.405 *