Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

O razvoju pravnih sredstava za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku Afirmacija ili kapitulacija u borbi za djelotvorno pravosuđe?

Alan Uzelac ; Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 170 Kb

str. 359-395

preuzimanja: 603

citiraj


Sažetak

U radu se analizira razvoj nacionalnih pravnih sredstava za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku u Hrvatskoj. Pristupom Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava bila je preuzeta i obveza da se osiguraju djelotvorna sredstva unutar domaćeg pravnog poretka kojima bi se stranke mogle poslužiti u slučaju dugotrajnosti sudskih postupaka. Prikazuju se dvije faze razvoja tih pravnih sredstava. U prvoj (2000. – 2005.), u središtu je institut ustavne tužbe čije se pravno uređenje i primjena u praksi više puta mijenjala radi usklađivanja s praksom Suda u Strasbourgu. U drugom dijelu analizira se novo pravno sredstvo uvedeno 2005. – zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku. Zaključuje se da su sva analizirana sredstva nedostatna bez opsežnih strukturalnih reformi usmjerenih na otklanjanje uzroka problema dugotrajnosti postupaka.

Ključne riječi

Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, pravna sredstva, suđenje u razumnom roku, ustavna tužba, zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku

Hrčak ID:

93103

URI

https://hrcak.srce.hr/93103

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.159 *