Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.2478/10004-1254-63-2012-2229

Pojava mikotoksina u vodenom okolišu zbog njihove prisutnosti u usjevima

Agnieszka Waśkiewicz ; Department of Chemistry, Poznan University of Life Sciences, Poznań, Poland
Karolina Gromadzka ; Department of Chemistry, Poznan University of Life Sciences, Poznań, Poland
Jan Bocianowski ; Department of Mathematical and Statistical Methods2, Poznan University of Life Sciences, Poznań, Poland
Paulina Pluta ; Department of Chemistry, Poznan University of Life Sciences, Poznań, Poland
Piotr Goliński ; Department of Chemistry, Poznan University of Life Sciences, Poznań, Poland


Puni tekst: engleski pdf 144 Kb

str. 429-434

preuzimanja: 916

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je pojasniti učestalost pojave mikotoksina u vodenim ekosustavima i njihove korelacije sa stupnjem zaraze žitarica (uzgajanih u blizini vodospremnika), čija su zrna onečišćena (kontaminirana) mikotoksinima te problem prolaska mikotoksina kroz tlo u vodeni okoliš (onečišćenje podzemnih voda mikotoksinima). Uzorci vode prikupljeni su u regiji Wielkopolska iz vodenih tijela poput odvodnih jaraka i zdenaca, odnosno vodotoka smještenih u područjima koja se rabe za poljoprivredu. Dio uzoraka vode prikupljen je iz rijeke Bogdanka, u rubnom području grada Poznańa. U sezoni žetve sa svake poljoprivredne površine smještene u neposrednoj blizini testiranih vodenih tijela prikupljeni su uzorci žitarica. U svim analiziranim uzorcima vode i žitarica potvrđena je prisutnost zearalenona (ZEA). Najviše koncentracije mikotoksina u uzorcima sa svih poljoprivrednih površina zabilježene su u jesen nakon sezone žetve (rujan-listopad), dok su najniže vrijednosti izmjerene zimi i u proljeće. Srednje koncentracije zearalenona u vodi bile su u rasponu od 1,0 ng L-1 do 80,6 ng L-1. U žitarica je prosječna razina zearalenona iznosila 3,72 ng g-1 do 28,97 ng g-1, što govori u prilog vjerodostojnosti naše polazišne hipoteze o prijenosu mikotoksina kroz tlo nakon njihova ispiranja s površine u jarke za odvodnju.

Ključne riječi

estrogena svojstva; HPLC; zearalenon; žitarice

Hrčak ID:

93639

URI

https://hrcak.srce.hr/93639

Datum izdavanja:

14.12.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.150 *