Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

VARIJABILNOST GLUTENINSKIH LOKUSA HRVATSKE GERMPLAZME PŠENICE

Ivana Rukavina ; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo, Osijek, Hrvatska
Sonja Marić ; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Vlado Guberac ; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Tihomir Čupić ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Cornelia Tepper ; Bundessortenamt, Hannover, Njemačka


Puni tekst: engleski pdf 590 Kb

str. 30-35

preuzimanja: 351

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 590 Kb

str. 30-35

preuzimanja: 438

citiraj


Sažetak

Gluteninski lokusi korišteni su za procjenu varijabilnosti 50 sorti heksaploidne ozime pšenice porijeklom iz pet hrvatskih oplemenjivačkih centara. Primijenjena je poliakrilamid gel elektroforeza (PAGE) u prisutnosti natrijeva dodecil sulfata (SDS-sodium dodecyl sulphate) za utvrđivanje visokomolekularnih glutenina (HMWGS). Broj alela po lokusu kretao se od 3, na Glu-A1, do 5, na Glu-B1 i Glu-D1, te je prosječni broj alela iznosio 4,33. Najveća genetska različitost utvrđena je na lokusu Glu-B1 . Najčešća podjedinica na lokusu Glu-A1 bila je 2* (56%). Na lokusu Glu-B1 najzastupljenija je bila kombinacija podjedinica 7+8 s 40% te na lokusu Glu-D1 5+10 sa 68%. U ispitivanju su definirane i visokokvalitetne sorte s najvećim brojem Glu–bodova. Rezultati dobiveni u ovom istraživanju omogućuju daljni razvoj ciljanih oplemenjivačkih programa za podizanje kvalitete ozime pšenice i formiranje sorti poboljšivača.

Ključne riječi

pšenica; varijabilnost; glutenini; SDS PAGE

Hrčak ID:

94627

URI

https://hrcak.srce.hr/94627

Datum izdavanja:

17.12.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.837 *