Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Aspekti pojma igre u estetici i antroplogiji

Gordana Škorić ; Odsjek za filozofiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 349 Kb

str. 23-35

preuzimanja: 1.287

citiraj


Sažetak

Na temelju Kantovog razumijevanja estetičkog pojma autonomije i igre zanimat će nas daljnje razvijanje tih pojmova kod Schillera (»čovjek je najviše on sam kada se igra«) i to u pravcu antropologije.
U okviru filozofske antropologije u dvadesetom stoljeću to dalje razvija Plessner, te će biti riječi o njegovom pojmu dostojanstva, kao i uloga u igri. Ambivalentnost igre kod Plessnera povezana je i sa skeptičnim odnosom prema radikalnom ozbiljenju utopija, što se može usporediti i s nekim kasnijim Derridinim stavovima.
U kontekstu povezivanja pojma igre i antropologije bit će riječi i o povezivanju pojma igre i onog conditio humana kod Gehlena (Čovjek. Njegova narav i njegov položaj u svijetu, 2005.).
U estetici i filozofiji sporta zanimat će nas stavovi H. U. Gumbrechta (In Praise of Athletic Beauty, 2006.), elaboriranje zadovoljstva u promatranju sporta i njegovu antropološku dimenziju te estetiku sporta, spektakl sportskih natjecanja koje analizira terminima Kantove teorije ljepote.

Ključne riječi

Immanuel Kant; Friedrich Schiller; Helmuth Plessner; Arnold Gehlen; Hans Ulrich Gumbrecht; igra; estetika; antropologija; filozofija sporta

Hrčak ID:

94720

URI

https://hrcak.srce.hr/94720

Datum izdavanja:

27.12.2012.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 2.418 *