Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Mogućnosti smanjenja količine fosfata u topljenim sirevima

Bogdan Perko ; Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Institut za mlekarstvo, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija
Irena Rogelj


Puni tekst: hrvatski pdf 1.688 Kb

str. 17-30

preuzimanja: 617

citiraj


Sažetak

Proučili smo mogućnosti zamjene fosfata solima za topljenje koje ne sadrže fosfate odnosno mogućnosti smanjenja njihove količine, a da pritom senzorska i reološka svojstva topljenog sira ostanu nepromijenjenima. Utvrdili smo količinu P2O5, reološke parametre te senzorske osobine uz određenje glavnog kemijskog sastava sirnih mješavina i konačnog proizvoda. Izradili smo devet uzoraka topljenog sira. Za referencijski uzorak odabrali smo topljeni sir koji izrađuju po standardnoj tehnologiji u tvornici Mlekopromet Ljutomer. Upotrijebili smo četiri soli za topljenje na fosfatnoj osnovi i četiri emulgatora. Utvrdili smo da su uzorci izrađeni bez fosfata neprihvatljivi, a da su uzorci, kojih je količina P2O5 na jedinicu proizvoda smanjena do 30% na osnovi senzorskog ocjenjivanja postigli prvi razred. Reološke analize su pokazale da su sirevi s dodatkom P2O5 imali više vrijednosti za povratnost tlačne deformacije (I, II) i tlačni otpor (I, II) od sireva bez ili onih sa smanjenom količinom P2O5.

Ključne riječi

topljeni sir; fosfati; smanjenje

Hrčak ID:

94889

URI

https://hrcak.srce.hr/94889

Datum izdavanja:

10.1.1997.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.365 *