Stručni rad
Primjena ultraflltracije pri proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda
Ljubica Tratnik
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Rajka Božanić
orcid.org/0000-0002-3387-0315
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Sažetak
U radu se navode bitne značajke razvojnog programa proizvodnje fermentiranih mliječnih proizvoda u kojem primjena ultrafiltracije (UF), a sve češće u kombinaciji s mikrofiltracijom (MF), ima glavnu ulogu: povećanje nutritivne i zdravstvene vrijednosti proizvoda, produženje trajnosti i postizanje proizvoda ujednačenog sastava i kakvoće. Iznose se prednosti primjene UF i MF za obradu mlijeka, osobito za obradu sirutke te uloga dobivenih koncentrata proteina pri proizvodnji fermentiranih mlijeka te svježih i mekanih sireva. Osnovna uloga UF je povećanje količine biološki najvrjednijih proteina sirutke koji također potiču rast uporabljenih kultura bakterija mliječne kiseline u proizvodu. Postižu se i neke tehnološke prednosti, te značajne uštede pri proizvodnji, osobito pri proizvodnji sira.
Ključne riječi
ultrafiltracija; mikrofiltracija; fermentirani mliječni proizvodi
Hrčak ID:
94892
URI
Datum izdavanja:
10.1.1997.
Posjeta: 2.052 *