Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Primjena ultraflltracije pri proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda

Ljubica Tratnik ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Rajka Božanić orcid id orcid.org/0000-0002-3387-0315 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 1.797 Kb

str. 31-44

preuzimanja: 1.020

citiraj


Sažetak

U radu se navode bitne značajke razvojnog programa proizvodnje fermentiranih mliječnih proizvoda u kojem primjena ultrafiltracije (UF), a sve češće u kombinaciji s mikrofiltracijom (MF), ima glavnu ulogu: povećanje nutritivne i zdravstvene vrijednosti proizvoda, produženje trajnosti i postizanje proizvoda ujednačenog sastava i kakvoće. Iznose se prednosti primjene UF i MF za obradu mlijeka, osobito za obradu sirutke te uloga dobivenih koncentrata proteina pri proizvodnji fermentiranih mlijeka te svježih i mekanih sireva. Osnovna uloga UF je povećanje količine biološki najvrjednijih proteina sirutke koji također potiču rast uporabljenih kultura bakterija mliječne kiseline u proizvodu. Postižu se i neke tehnološke prednosti, te značajne uštede pri proizvodnji, osobito pri proizvodnji sira.

Ključne riječi

ultrafiltracija; mikrofiltracija; fermentirani mliječni proizvodi

Hrčak ID:

94892

URI

https://hrcak.srce.hr/94892

Datum izdavanja:

10.1.1997.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.052 *