Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Mljekarske kulture mikroorganizama u proizvodnji fermentiranih mlijeka

Ljerka Gregurek orcid id orcid.org/0000-0003-4711-0971 ; "Dukat" d.d. Mljekara Zagreb
Anica Borović


Puni tekst: hrvatski pdf 1.517 Kb

str. 103-113

preuzimanja: 3.973

citiraj


Sažetak

Fermentirana mlijeka vrlo su popularni mliječni proizvodi koji, prema navodima u literaturi, vrlo povoljno djeluju na zdravlje potrošača. Za proizvodnju fermentiranih mlijeka upotrebljavaju se mljekarske kulture, najčešće sastavljene od bakterija mliječne kiseline iz rodova Lactobacillus, Leuconostoc, Lactococcus i Streptococcus. Posljednjih godina interes potrošača sve je više okrenut mliječnim proizvodima s probiotičkim svojstvima, stoje rezultiralo primjenom intestinalnih bakterija Bifidobacterium u starter kulturama. Poznatije vrste fermentiranih mlijeka su jogurt, acidofilno mlijeko, fermentirana stepka, fermentirano vrhnje, kefir, kumiš, Yakult.

Ključne riječi

klasifikacija fermentiranih mlijeka; mljekarske kulture za proizvodnju fermentiranih mlijeka; probiotska i terapijska svojstva

Hrčak ID:

94903

URI

https://hrcak.srce.hr/94903

Datum izdavanja:

12.5.1997.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.445 *