Pregledni rad
Mljekarske kulture mikroorganizama u proizvodnji fermentiranih mlijeka
Ljerka Gregurek
orcid.org/0000-0003-4711-0971
; "Dukat" d.d. Mljekara Zagreb
Anica Borović
Sažetak
Fermentirana mlijeka vrlo su popularni mliječni proizvodi koji, prema navodima u literaturi, vrlo povoljno djeluju na zdravlje potrošača. Za proizvodnju fermentiranih mlijeka upotrebljavaju se mljekarske kulture, najčešće sastavljene od bakterija mliječne kiseline iz rodova Lactobacillus, Leuconostoc, Lactococcus i Streptococcus. Posljednjih godina interes potrošača sve je više okrenut mliječnim proizvodima s probiotičkim svojstvima, stoje rezultiralo primjenom intestinalnih bakterija Bifidobacterium u starter kulturama. Poznatije vrste fermentiranih mlijeka su jogurt, acidofilno mlijeko, fermentirana stepka, fermentirano vrhnje, kefir, kumiš, Yakult.
Ključne riječi
klasifikacija fermentiranih mlijeka; mljekarske kulture za proizvodnju fermentiranih mlijeka; probiotska i terapijska svojstva
Hrčak ID:
94903
URI
Datum izdavanja:
12.5.1997.
Posjeta: 5.445 *