Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj povećane količine proteina u mlijeku na rast i aktivnost kulture za proizvodnju jogurta

Ljerka Kršev ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Anica Borović


Puni tekst: hrvatski pdf 1.180 Kb

str. 3-13

preuzimanja: 649

citiraj


Sažetak

Cilj rada bio je utvrditi utjecaj ultrafiltracijom ugušćenog mlijeka na aktivnost i rast kulture za proizvodnju jogurta. Uzorci ultrafiltriranog mlijeka (sa različitom količinom proteina) i kontrolni uzorak - mlijeko, nacijepljeni su jogurtnom kulturom 2% (V/V) te inkubirani pri 42PC do pH vrijednosti: 4,6 ; 4,45 i 4,35. Tijekom inkubacije praćen je rast kulture za proizvodnju jogurta i promjene kiselosti. Rezultati istraživanja pokazuju da se sa povećanom količinom proteina u uzorcima ultrafiltriranog mlijeka, u odnosu na kontrolni uzorak, produžava vrijeme inkubacije. Broj živih bakterija koje su se razvile u ultrafiltriranom mlijeku značajno je bio veći od broja bakterija koje su se razvile u kontrolnom mlijeku. Također, veća je bila i količina proizvedene mliječne kiseline. Najveća količina mliječne kiseline (1,5%) nađena je u uzorcima ultrafiltriranog mlijeka s najvećom količinom proteina (6,6% proteina).

Ključne riječi

povećana količina bjelančevina u mlijeku; utjecaj na rast i aktivnost kulture za jogurt; količina mliječne kiseline

Hrčak ID:

95437

URI

https://hrcak.srce.hr/95437

Datum izdavanja:

20.1.1992.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.457 *