Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Određivanje sorbinske kiseline u siru

Ljubica Stojak ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Milica Gačić
Ljerka Lešić


Puni tekst: hrvatski pdf 1.441 Kb

str. 41-52

preuzimanja: 845

citiraj


Sažetak

Prema našim važećim zakonskim, propisima zabranjeno je konzerviranje sireva dodavanjem konzervansa. U tehnološkom je postupku proizvodnje nekih vrsta tvrdih sireva u nizu zemalja dopuštena zaštita površine sira od plijesni obradom sa sorbinskom kiselinom, ili njenim solima. Pojavom tih sireva na našem tržištu ukazala se potreba utvrđivanja prisutnosti i određivanja malih udjela sorbinske kiseline u sirnom tijestu. Od metoda za određivanje sorbinske kiseline u ovom su radu odabrane dvije spektrofotometrijske metode koje su brze i jednostavne za izvođenje u uobičajeno opremljenim laboratorijima. Tim je metodama određivana sorbinska kiselina u laboratorijski pripremljenom i komercijalnom siru u koje je dodavan točno određen udio konzervansa. Obje su metode određivanja dale zadovoljavajuće rezultate laboratorijski priređenog sira, a vrijednost slijepog komercijalnog uzorka bila je znatna i odstupala od očekivanih rezultata. Na temelju istraživanja preporučuje se izmjena zakonskih propisa: udjeli do 10 mg/kg sorbinske kiseline u siru ne bi se trebali držati dodatkom konzervansa.

Ključne riječi

sorbinska kiselina u siru - metode određivanja; zabrana konzerviranja površine sira dodavanjem konzervansa; preporuka za izmjenu zakonskih propisa

Hrčak ID:

95440

URI

https://hrcak.srce.hr/95440

Datum izdavanja:

20.1.1992.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.908 *