Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Paideia i neoplatonističke ideje o glazbenom odgoju i kulturi u renesansnom Dubrovniku u djelima Nikole Vitova Gučetića (1549.-1610.)

Monika Jurić orcid id orcid.org/0000-0003-1507-4179 ; Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za muzikologiju, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 85 Kb

str. 175-188

preuzimanja: 537

citiraj


Sažetak

Zahvaljujući svojoj specifičnoj društvenopolitičkoj situaciji Dubrovnik je u renesansi predstavljao žarište kulture i umjetnosti te tako odigrao vrlo važnu ulogu i u povijesti hrvatske glazbe. U tom kontekstu su od ključne važnosti bile tzv. akademije, učena društva u kojima su se dubrovački intelektualci okupljali kako bi razmjenjivali svoja mišljenja o pojedinim aspektima umjetnosti, filozofije i književnosti. I glazba je zasigurno bila dio tih rasprava, a o tome nam svjedoče djela Nikole Vitova Gučetića, jednog od najistaknutijih intelektualaca renesansnog Dubrovnika. Analiza triju njegovih djela — Dijalog o ljepoti, O ustroju država, Upravljanje obitelji — pokazala je da su njegova stajališta o glazbi prije svega utemeljena na postavkama dvaju najpoznatijih antičkih filozofa, Platona i Aristotela. To je osobito vidljivo iz načina na koji se Gučetić bavio glazbom, raspravljajući o njoj prvenstveno s aspekta paideie, odnosno njezine odgojnoobrazovne uloge.

Ključne riječi

glazba; renesansni Dubrovnik; Nikola Vitov Gučetić; kultura; paideia; neoplatonizam; neoaristotelizam

Hrčak ID:

96175

URI

https://hrcak.srce.hr/96175

Datum izdavanja:

23.11.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.785 *