Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kolebanje sastava pasteriziranog mlijeka (1974. do 1989.)

Neven Antunac ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Silvija Miletić


Puni tekst: hrvatski pdf 557 Kb

str. 87-90

preuzimanja: 401

citiraj


Sažetak

U razdoblju od godine 1974. do 1989. kolebale su količine bjelančevina u 2034 uzorka pasteriziranog mlijeka, prikupljenih na zagrebačkom, tržištu, od 2,65% do 3,25%, a mjesečni prosjeci od 2,908% do 3,026%. Razlike mjesečnih prosjeka bile su većinom signifikantne. Najmanji je mjesečni prosjek određen u kolovozu, a najveći u studenom. U namjeri da se poboljša sastav mlijeka predlaže se proširenje kontrole muznosti i na određivanje količine bjelančevina, te formiranje cijene mlijeku i na temelju podataka o količini bjelančevina.

Ključne riječi

pasterizirano mlijeko; količina bjelančevina; poboljšanje sastava; sezonska kolebanja

Hrčak ID:

96605

URI

https://hrcak.srce.hr/96605

Datum izdavanja:

3.4.1990.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.227 *