Stručni rad
Upotreba koncentrata proteina sirutke u mliječnoj hrani za dojenčad
Ljubica Tratnik
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ljerka Kršev
Sažetak
Primjena ultrafiltracije u mljekarskoj industriji omogućila je dobivanje koncentrata proteina sirutke (KPS), te je njihova upotreba za pripremu mliječne hrane za dojenčad mnogo povoljnija od upotrebe demineralizirane sirutke. U tu svrhu najčešće se koriste KPS sa 60-80% proteina u suhoj tvari i sa oko 3% pepela u suhoj tvari. Za pripremu "tekuće" mliječne hrane za dojenčad, po uzoru na humano mlijeko, mogu zadovoljiti i KPS s manjom količinom proteina u suhoj tvari, dobiveni ultrafiltracijom slatke ili demineralizirane sirutke.
Ključne riječi
mliječna hrana za dojenčad; koncentrat proteina sirutke
Hrčak ID:
96683
URI
Datum izdavanja:
2.7.1990.
Posjeta: 1.634 *