Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Utjecaj tehnoloških operacija, sastava i osobina mlijeka na kvalitetu i količinu kajmaka u eksperimentalnim uvjetima

Zora Mijačević ; Fakultet veterinarske medicine Beograd, Bulevar oslobođenja 18, 11000 Beograd, Srbija
Ljiljana Babić
L. Stojanović


Puni tekst: hrvatski pdf 1.551 Kb

str. 295-306

preuzimanja: 649

citiraj


Sažetak

Proces izdvajanja mliječne masti i dobivanja kajmaka zavisi od mnogo parametara. U ovom radu proučen je utjecaj temperature i dužine zagrijavanja, fizičko-kemijskih osobina i sastava mlijeka na količinu i kvalitetu izdvojenog kajmaka. Dobiveni rezultati su potvrdili da su odabrane temperature zagrijavanja mlijeka osigurale proizvod odgovarajuće kvalitete i organoleptičkih osobina. Količina kajmaka zavisi od fizičko-kemijskih osobina mlijeka, a sastav mlijeka, u odnosu na postotak masti i suhe tvari, značajan je parametar za kvalitetu i količinu kajmaka.

Ključne riječi

kajmak; kvaliteta mlijeka, količina kajmaka

Hrčak ID:

96723

URI

https://hrcak.srce.hr/96723

Datum izdavanja:

3.11.1990.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.388 *