Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Redukciono vrijeme ohlađenog mlijeka

A. Vukelić
Višeslava Miljković ; Fakultet veterinarske medicine Beograd, Bulevar oslobođenja 18, 11000 Beograd, Srbija


Puni tekst: hrvatski pdf 774 Kb

str. 172-177

preuzimanja: 425

citiraj


Sažetak

Pri organiziranom sakupljanju mlijeka od proizvođača hlađenje predstavlja neophodnu higijensku mjeru kojom se produžava održivost mlijeka. Još u davnoj prošlosti je bilo poznato da se mlijeko sporije kvari ako se drži na hladnom mjestu. Ovo dolazi od tuda što se pri niskim temperaturama mliječno kiselinske i koliformne bakterije koje prevladavaju u sirovom mlijeku znatno sporije ili uopće ne razmnožavaju.

Ključne riječi

mlijeko; hlađenje; redukciono vrijeme

Hrčak ID:

96864

URI

https://hrcak.srce.hr/96864

Datum izdavanja:

1.8.1975.

Posjeta: 926 *