Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Učinak invazije vrstom Trypanosoma brucei na involuciju maternice nakon partusa.

Izuchukwu S. Ochiogu ; Department of Veterinary Obstetrics and Reproductive Diseases, University of Nigeria, Nsukka. Enugu State, Nigeria.
Chukwuka N. Uchendu ; Department of Veterinary Physiology and Pharmacology, University of Nigeria, Nsukka. Enugu State, Nigeria.
John I. Ihedioha ; Department of Veterinary Pathology and Microbiology, University of Nigeria, Nsukka. Enugu State, Nigeria
Shodeinde V. O. Shoyinka ; Department of Veterinary Pathology and Microbiology, University of Nigeria, Nsukka. Enugu State, Nigeria
Chike F. Oguejiofor ; Department of Veterinary Obstetrics and Reproductive Diseases, University of Nigeria, Nsukka. Enugu State, Nigeria.
Chibueze K. Ike ; Department of Veterinary Obstetrics and Reproductive Diseases, University of Nigeria, Nsukka. Enugu State, Nigeria.
Edwin O. Onuoha ; Department of Veterinary Pathology and Microbiology, University of Nigeria, Nsukka. Enugu State, Nigeria


Puni tekst: engleski pdf 282 Kb

str. 93-104

preuzimanja: 482

citiraj


Sažetak

Istraživanje je provedeno s ciljem određivanja učinka protozoona Trypanosoma brucei na postpartalnu involuciju maternice u albino štakora (Rattus norvegicus). Za istraživanje je rabljeno 96 štakora (80 ženki i 16 mužjaka). Ženke su bile podijeljene u dvije jednake skupine tako da je 40 ženki pripadalo kontrolnoj, a 40 invadiranoj skupini. Neinvadirani mužjaci su poslužili za parenje. Iz svake skupine bilo je eutanazirano pet ženki i to svaki dan (od nultog do sedmog dana). Za svaku ženku bila je određena tjelesna masa, masa maternice, odnos mase maternice i tjelesne mase, histološki nalaz maternice, ukupan broj krvnih stanica, razina parazitemije i rektalna temperatura. Rezultati su pokazali da je u invadiranih štakorica maternica bila značajno teža kao što je bila i značajno veća masa maternice u odnosu na tjelesnu masu ženke (P<0,01) u razdoblju od prvog do sedmog dana nakon partusa. Histološkom pretragom dokazano je da je involucija maternice u razdoblju od trećeg do sedmog dana bila izraženija u neinvadiranih ženki što je dokazano i većim brojem povećanih žlijezdi. Stroma endometrija neinvadiranih životinja sadržavala je manje stanica. U miometriju je dokazana veća gustoća jezgara u miofibrilima što govori u prilog gubitku citoplazme. Ukupan broj krvnih stanica u invadiranih štakorica bio je značajno manji u odnosu na neinvadirane (P<0,01) u razdoblju od devetog do četrnaestog dana nakon invazije. Invadirane štakorice imali su višu tjelesnu temperaturu (P<0,01) u razdoblju od petoga do četrnaestoga dana. Na temelju postignutih rezultata zaključuje se da invazija vrstom Trypanosoma brucei dovodi do značajnog kašnjenja involucije što je potvrđeno većom masom maternice, većom masom u odnosu na tjelesnu masu te histomorfološkim nalazom u invadiranih ženki.

Ključne riječi

Trypanosoma brucei; invazija; albino štakor; involucija maternice

Hrčak ID:

97128

URI

https://hrcak.srce.hr/97128

Datum izdavanja:

11.2.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.109 *