Pregledni rad
Kratki osvrt na autohtone mliječne proizvode Dalmacije
Davor Baković
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Sažetak
Naš interes i istraživanja mliječnih proizvoda koji su se od davnine proizvodili u našim krajevima mora biti jedna od važnih komponenata unapređenja naše mljekarske proizvodnje. Tim putem su već decenijama pošle neke evropske zemlje, dok smo mi na tom području u priličnom zakašnjenju. Zato bi trebalo da i mi najprije evidentiramo sve naše autohtone proizvode, opišemo njihove karakteristike i tehnologije, a zatim proanaliziramo i odlučimo da li takav proizvod treba uvesti u asortiman naših mljekara ili jedne određene mljekare. Ako je odgovor pozitivan, onda bi trebalo ispitati da li treba postojeću tehnologiju mijenjati i prilagoditi industrijskoj proizvodnji. S ovog aspekta dao bih kratak osvrt na autohtone proizvode Dalmacije.
Ključne riječi
sir; autohtoni mliječni proizvodi; Dalmacija
Hrčak ID:
97170
URI
Datum izdavanja:
2.4.1974.
Posjeta: 1.190 *