Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Standardizacija kontrolnih laboratorijskih metoda u mljekarstvu - određivanje količine masti u homogeniziranom mlijeku

Tatjana Slanovec ; Biotehniška fakulteta, Institut za mlekarstvo, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija
A. Arsev
Š. Lendvaj


Puni tekst: hrvatski pdf 433 Kb

str. 190-192

preuzimanja: 348

citiraj


Sažetak

Kod rutinskog određivanja sadržaja masti u homogeniziranom mlijeku po Gerberovoj metodi (10.75 ml) nailazimo na specifičan problem. Uobičajeni postupak ne daje realne rezultate zbog težeg izdvajanja mlječne masti prilikom centrifugiranja butirometara. Postupak propisuje 1100 ± 100 o/min, horizontalna udaljenost dna ležišta butirometara od osovine je 24 do 28 cm, vrijeme centrifugiranja 5 minuta. U vezi navedenog postavlja se pitanje prilagođavanja zadnje faze Gerberovog postupka novim osobinama mliječne masti

Ključne riječi

mljekarstvo; homogenizirano mlijeko; laboratorijske metode; određivanje količine masti

Hrčak ID:

97210

URI

https://hrcak.srce.hr/97210

Datum izdavanja:

1.8.1974.

Posjeta: 706 *