Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Čitaonice i knjižnica u Podsusedu tijekom 20. stoljeća

Sandra Berak ; Knjižnice grada Zagreba, Ogranak Knjižnice Vladimira Nazora – Knjižnica Podsused


Puni tekst: hrvatski pdf 241 Kb

str. 15-32

preuzimanja: 670

citiraj


Sažetak

Cilj je rada, koristeći ponajprije izvornu arhivsku građu, prikazati povijest čitaonica i knjižnice u Podsusedu tijekom 20. stoljeća. Gradivo sačuvano u Hrvatskom državnom arhivu, izvorna tiskana i rukopisna Pravila čitaoničkih društava, zapisnici s osnivačkih i redovnih skupština, uz dokumente drugih društava toga vremena, opisuju ustroj i rad čitaonica. Uz navedene dokumente, za rekonstrukciju načina rada i utjecaja Susedgradske čitaonice na život Podsuseda toga vremena od velikog su značaja sačuvani dokumenti i fotografije u privatnim zbirkama stanovnika Podsuseda. U njima je zabilježen bogat kulturni rad čitaoničkog društva i njegova uloga u kulturnom i javnom životu Podsuseda.
Pod utjecajem razvoja čitaoničkog pokreta u Hrvatskoj osnovana su i prva čitaonička društva u Podsusedu: Susedgradska čitaonica (1913.), koja 1923. godine mijenja ime u Hrvatska čitaonica u Podsusedu, te Hrvatska čitaonica Croatia u Podsusedu, u tvorničkoj kantini Tvornice Portland cementa (1923.). Današnja Knjižnica i čitaonica za djecu i odrasle započela je s radom 1951. godine u prostorijama tadašnjeg Doma kulture u Podsusedu i od tada neprekidno djeluje.
Doprinos je rada utvrđivanje temeljnih obilježja razvoja podsusedskog knjižničarstva tijekom 20. stoljeća.

Ključne riječi

čitaonice; knjižnice; Podsused; Hrvatska čitaonica u Podsusedu; Narodna knjižnica i čitaonica Podsused; Knjižnica Vladimira Nazora

Hrčak ID:

97451

URI

https://hrcak.srce.hr/97451

Datum izdavanja:

21.2.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.500 *