Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj mliječne kiseline na dentinsko tkivo različite dobi i različitoga lokaliteta

Zlata Jugović-Gujić ; Zavod za dentalnu patologiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Dora Najžar-Fleger ; Zavod za dentalnu patologiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Boris Uzelac ; Privatna stomatološka ordinacija, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 16.631 Kb

str. 253-264

preuzimanja: 304

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 16.631 Kb

str. 253-264

preuzimanja: 292

citiraj


Sažetak

U ovom je radu ispitivana težina ekstrahiranoga kalcija iz komadića
dentina zdravih zubi mladih i starih osoba djelovanjem mliječne kiseline (pH 3,3). Korištena je metoda AAS, a rezultati su izraženi
I[ig/mm2/h. Također je prikazan koeficijent smjera inicijalne brzine otapanja kalcijevih iona mladih i starih uzoraka različitoga lokaliteta.
U obje skupine uzoraka najveća se količina izdvojila u prvome satu.
U mladim uzorcima taj se proces odvijao brže, ali je samo u trećem
ispitivanju ta razlika bila statistički vjerodostojna (p<0,05). Srednje vrijednosti početnih brzina također pokazuju da je inicijalna brzina otapanja kalcijevih iona veća u mladim nego u starim uzorcima. Razlike u topljivosti pojedinih uzoraka koje smo dobili u našim rezultatima pokazuju, da svaki uzorak ima svoj dijagram topljivosti u
kiseloj sredini, što. se povezuje s rasporedom i omjerom kalcijeve soli u uzorcima.

Ključne riječi

dentin; ekstrakcija kalcijevih iona; inicijalna brzina; mliječna kiselina

Hrčak ID:

97865

URI

https://hrcak.srce.hr/97865

Datum izdavanja:

15.6.1998.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.122 *