Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Digitalna obradba rukopisnoga rječnika Vocabolario di tre nobilissimi linguaggi, italiano, illirico, e latino Ivana Tanzlinghera Zanottija (1651.—1732.)

Rosanna Benacchio ; Universtità di Padova
Han Steenwijk ; Universtità di Padova
Željko Jozić orcid id orcid.org/0000-0002-4101-2978 ; Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje
Nada Vajs Vinja ; Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje


Puni tekst: hrvatski pdf 533 Kb

str. 19-38

preuzimanja: 629

citiraj


Sažetak

U radu se govori o digitalnoj inačici rukopisnoga rječnika zadarskoga kanonika Ivana Tanzlinghera Zanottija iz 1699. godine, koji se čuva u Biblioteci Odsjeka za slavistiku, Odjela za jezike i književnosti anglo-germanske i slavenske padovanskoga sveučilišta. Rječnik je digitaliziran u sklopu projekta »Digitalizzazione e messa on line del Vocabolario di tre nobilissimi linguaggi, italiano, illirico e latino di Tanzlingher« u sklopu širega projekta INTERREG III A Transfrontaliero Adriatico (http://interadria.storia.unipd.it/index.htm) u suradnji s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje.
Opisuju se etape rada: pripremni radovi koji obuhvaćaju digitalizaciju fotografija teksta, odabir programa za upis te određivanje protokola za upis, uređivanje upisanoga/digitaliziranoga teksta i načini rješavanja brojnih pitanja koja su se pojavljivala ponajviše kod upisa hrvatske komponente rječnika. Predstavlja se i internetska inačica rječnika i brojne mogućnosti pretraživanja (http://tanzlingher.signum.sns.it/).

Ključne riječi

Tanzlingher Zanotti, rukopisni rječnik, digitalizacija, mrežno izdanje rječnika, transkripcija

Hrčak ID:

98049

URI

https://hrcak.srce.hr/98049

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.377 *