Šumarski list, Vol. 137 No. 1-2, 2013.
Izvorni znanstveni članak
ODREĐIVANJE OPTIMALNOG PROSTORNOG RASPOREDA MREŽE SEKUNDARNIH ŠUMSKIH PROMETNICA
Dževada Sokolović
orcid.org/0000-0001-8265-6326
; Šumarski fakultet, Univerziteta u Sarajevu
Dragutin Pičman
; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ahmet Lojo
; Šumarski fakultet, Univerziteta u Sarajevu
Safet Gurda
orcid.org/0000-0001-8191-1575
; Šumarski fakultet, Univerziteta u Sarajevu
Muhamed Bajrić
; Šumarski fakultet, Univerziteta u Sarajevu
Haris Koljić
; Ključ, BiH
Sažetak
Određivanje prostornog rasporeda sekundarnih šumskih prometnica predstavlja jedan od osnovnih parametara za određivanje optimalne otvorenosti odjela. Za što kvalitetniju izradu studije otvorenosti odjela, primijenjeni su moderni instrumenti, softveri i metode u postupku prikupljanja i analize terenskih i sastojinskih čimbenika, te analize postojeće sekundarne mreže. Ove analize su neophodne za pravilno i opravdano projektiranje novih i optimizaciju postojećih elemenata sekundarne prometne mreže u odjelu. Također, obrađena je problematika s tehničkog, ekološkog i ekonomskog gledišta privlačenja te funkcija sekundarne mreže u istom.
Značajan segment rada predstavlja analiza kvantitativnih i kvalitativnih obilježja postojeće mreže u odjelu 94/1 G.J. "Šiša-Palež" Š.P.P. "Ključko". Analiza kvantitativnih obilježja rađena je na temelju prethodno snimljenih elemenata sekundarne mreže pomoću GPS uređaja i njihove obrade u GIS-u. Na ovaj se način planirala sekundarna mreža, te uz pomoć GIS alata i analiza došlo se do podataka na temelju kojih su izračunati parametri otvorenosti i kreirale se odgovarajuće tematske karte. Slijedom toga planirao se uzorak za procjenu kvalitativnih obilježja postojećih elemenata sekundarne mreže. Ove informacije imale su veliko značenje u fazi optimizacije postojeće mreže prometnica te izrade varijante I.
Ključne riječi
sekundarne šumske prometnice; sekundarna otvorenost; planiranje šumskih prometnica; GPS i GIS
Hrčak ID:
98724
URI
Datum izdavanja:
28.2.2013.
Posjeta: 5.056 *