Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Modeliranje sustava za pozicioniranje i vizualno označivanje povijesnih katastarskih planova

Tomislav Jakopec ; Odsjek za informacijske znanosti, Filozofski fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Mirjana Jurić ; Hrvatski državni arhiv, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 270 Kb

str. 183-196

preuzimanja: 867

citiraj


Sažetak

Cilj je rada prikazati mogućnosti pozicioniranja i vizualnog označivanja povijesnih katastarskih planova na Googleovim kartama koristeći sustave otvorenog koda. Korišteno je gradivo pohranjeno u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, u fondu Arhiva mapa za Hrvatsku i Slavoniju. Riječ je o katastarskoj dokumentaciji koja se, među ostalim, sastoji od katastarskog gradiva iz razdoblja prve sustavne katastarske izmjere, koja je na području kraljevina Hrvatske i Slavonije provedena od 1847. do 1877. godine, a koja se, prema podacima Korisničke službe Hrvatskog državnog arhiva, intenzivno koristi. Upravo su korisničke potrebe s jedne strane te mogućnosti inovativne implementacije informacijsko-komunikacijskih tehnologija s druge strane potaknule rad na sustavu kroz koji bi se korištenjem digitaliziranih preslika izvornih katastarskih planova i njihovim povezivanjem sa sustavima poput Googleovih karata zaštitila izvorna građa, ali i otvorile nove mogućnosti istraživanja u odnosu na korištenje originala. S tim su ciljem kreirana dva načina prikaza katastarskih planova. Prvo, detaljni prikaz izvornika omogućuje njegovo pregledavanje s opcijama dinamičkog uvećanja i umanjenja prikaza. Drugo, interaktivni prikaz izveden je kroz postavljanje katastarskih planova na Googleove karte, pri čemu je postignuto da se u postupku transformacije uspostavi veza između koordinata digitaliziranog plana i koordinata izvornika. Transparentnost je postavljenog izvornika promjenjiva, pa korisnik prema želji može pojačati prikaz sloja (katastarskog plana) ili podloge (Googleove karte) što, primjerice, nudi izravan uvid u dinamiku prostora u duljem povijesnom razdoblju. Sustav usto omogućuje označavanje katastarskih planova, što u konačnici može rezultirati izradom stvarnog kumulativnog kazala svih pojmova sadržanih na katastarskim planovima.
Rad daje primjer implementacije informacijsko-komunikacijskih tehnologija kojima se može omogućiti uvođenje novih usluga, proširiti suradnja sa stručnom javnošću i srodnim ustanovama, olakšati upoznavanje šire zainteresirane javnosti s arhivskim fondovima te ponuditi nove mogućnosti u pedagoškom radu arhiva.

Ključne riječi

povijesni katastarski planovi; Googleove karte; Hrvatski državni arhiv u Zagrebu

Hrčak ID:

99328

URI

https://hrcak.srce.hr/99328

Datum izdavanja:

27.3.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.629 *