Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ZAŠTITA ZDRAVLJA ČLANOVA POLJOPRIVREDNIH KUĆANSTAVA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE

Nataša Janev Holcer ; Sveučilište u Zagrebu Medicinski fakultet, ŠNZ "Andrija Štampar", Zagreb, Hrvatska
Elvira Deriš ; ZIRS d.d., Zagreb, Hrvatska
Božo Gorjanc ; Klinička bolnica Dubrava, Zagreb, Hrvatska
Aleksandar Džakula ; Sveučilište u Zagrebu Medicinski fakultet, ŠNZ "Andrija Štampar", Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 116 Kb

str. 1-8

preuzimanja: 399

citiraj


Sažetak

U ruralnim područjima živi 47,6 % ukupnog stanovništva Hrvatske. Procjenjuje se da ima 1.485.647 članova poljoprivrednih kućanstava u koje ubrajamo pored radno aktivnih muškaraca i žena, djecu te starije i invalidne osobe. Na članove poljoprivrednih kućanstava ne primjenjuju se mjere i pravila sigurnosti za osiguranje njihove zaštite zdravlja, ni nadzor nad njihovom primjenom temeljem postojećih zakona jer nije zasnovan radni odnos. Broj ozljeda i profesionalnih bolesti se ne može utvrditi jer ne postoji obveza prijavljivanja.
Cilj rada je utvrditi postojeće stanje zaštite zdravlja i sigurnosti članova poljoprivrednih kućanstava na području Požeško-slavonske županije, opasnosti i štetnosti koje se javljaju prilikom obavljanja poljoprivrednih poslova zbog uređivanja i donošenja specifičnih mjera i minimalnih uvjeta za zaštitu zdravlja i sigurnost kojima se mogu otkloniti i smanjiti ozljede te profesionalne bolesti.
Upitnikom su prikupljeni podaci o članovima poljoprivrednih kućanstava, najčešćim ozljedama, profesionalnim bolestima, nošenju zaštitne opreme te uporabi pesticida.
Istraživanje je provedeno na području Požeško-slavonske županije u razdoblju od veljače do travnja 2011. godine, a obuhvatilo je 164 ispitanika, od toga 104 žene (dobi od 18 do 83) i 60 muškaraca (od 18 do 93 godina). Ozljede prilikom obavljanja poljoprivrednih poslova zadobilo je 32 (19,5 %) ispitanika. Utvrđene ozljede klasificirane su kao lakše i teže, a otrovanje pesticidima zabilježeno je u 6 ispitanika (3,6 %). Zaštitnu opremu, uglavnom rukavice, nose njih 84 (51,2 %). Od ukupno 91 djeteta, njih 58 (63,7 %) obavlja poljoprivredne poslove u kućanstvima.
Prikazani podaci o stanju zaštite zdravlja i sigurnosti upućuju na potrebu proširivanja istraživanja ruralnih područja RH te pristupanja uređivanju i donošenju mjera i pravila kojima bi se svim članovima poljoprivrednih kućanstava osigurali bolji uvjeti rada i zaštite zdravlja.

Ključne riječi

poljoprivredna kućanstva; ozljede; profesionalne bolesti; zaštita zdravlja; mjere i pravila sigurnosti

Hrčak ID:

99562

URI

https://hrcak.srce.hr/99562

Datum izdavanja:

4.4.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.240 *